Vintage Ne Demek?

Vintage Ne Demek?


Bir alışveriş merkezinde yürüdüğünüzü düşünün. Bir moda ya da dekorasyon dergisinin sayfalarını karıştırdığınızı hayal edin. Karşınıza en sık çıkan kavramlardan biri vintage olacaktır. Bu kelimeyi gördüğünüz sayfalara ya da vitrinlere biraz daha dikkatli baktığınızda buralarda, günümüzün modern çizgisinden ziyade geçmişi çağrıştıran, nostaljik görünen giysiler, aksesuarlar gözünüze çarpacaktır. Durum böyle iken kaçınılmaz olarak “Vintage ne demek” ya da “Vintage dekorasyon nedir?” gibi soruların zihininizde belirmesi neredeyse kaçınılmaz olur. Peki o hâlde gelin, bu sorunların cevaplarını ve bu kavrama dair merak edilenlerin karşılığını birlikte arayalım.

 Vintage Nedir? Nerelerde Karşımıza Çıkar?

Vintage Nedir? Nerelerde Karşımıza Çıkar?


Vintage kelimesinin kökenini aramak, bu kavramın ifade ettiklerini kavramak için faydalı olacaktır. Zira bu kelime ilk olarak “şarapla ilgili, şarabın yapım yılı” gibi anlamlarda kullanılmaya başlanmıştı. Bu bilgi cebimizdeyken şimdi bir de sonradan değer kazanan eşya ya da kişileri nitelemek için kullanılan “yıllanmış şarap gibi” sıfatını düşünelim. Artık bilgiler ışığında bu kavramı, eski dönemlerde kullanılan eşyaların günümüzün şartları ile yeniden ele alınarak değerlendirilmesine yönelik bir yaklaşım olarak açıklayabiliriz. Dolayısıyla da “Vintage ürün ne demek?” sorusuna, önceki yıllarda üretilmesine rağmen yarattığı nostaljik etki sayesinde kullanılan bugün hâlâ “eşyalar” şeklinde cevap vermek mümkün.


Bu kavram en çok moda ve dekorasyon alanlarında karşımıza çıkar. Bu başlığa girebilecek parçaların en önemli özelliklerinden biri, günümüzde bulunmalarının oldukça zor oluşudur. Geçmiş dönemlerde seri üretimin bugüne kıyasla çok daha az olduğunu düşündüğümüzde, bu tip ürünlerin günümüzde taşıdıkları değeri daha kolay bir şekilde anlayabiliriz. Bahsettiğimiz ürünlere dair atlanmaması gereken nokta da bu kavramın antika ile aynı anlamı taşımadığıdır. Zira vintage aksesuar, giysi ya da eşyalar genellikle 1930’larla 90’lar arasında kalan dönemde üretilmiş ürünleri kapsarken antikanın daha da eski objeleri ifade ettiğini söylemek mümkün.

 Vintage Görünüm Nedir?

Vintage Görünüm Nedir?


Giyim ve dekorasyon alanındaki ürünler ve tasarımlar, yaşanmakta olan dönemin ya da çağın ruhunu yansıtacak biçimde de değişir. Yaşanan bu değişimler doğrultusunda kimi ürünler, günümüzle uyumlu bir görüntü sergiler; “güncel” olarak anılır. Vintage görünüm ise bunun karşıtı eğilim olarak tanımlanabilir. Bu özellikteki tasarımlar, hepimize eski filmlerden, fotoğraflardan aşina olduğumuz görüntüleri çağrıştırır. Böylesi bir hissiyat veren tüm objeler şıklık hissiyatı yaratır.


Buna bağlı olarak günümüzde üretilen pek çok giysi, aksesuar ya da eşya, eskiyi çağrıştıracak, şıklığını geçmişten alan bir ruha sahiptir. Dolayısıyla bu başlık altında tanımlanabilecek bir görünüm sergilediklerini söyleyebiliriz. Ama bu durum, vintage olarak anılan her eşyanın gerçek anlamda bu tanıma uygun olduğu anlamını taşımaz. Kimi ürünler sadece böyle görünmeleri için dizayn edilir. Bu nüans da bizi vintage ve retro arasındaki farka götürür.

 Vintage ve Retro Arasındaki Fark Nedir?

Vintage ve Retro Arasındaki Fark Nedir?


Bir ürünün vintage kabul edilmesi için eski dönemlerde üretilmiş olması gerektiğini söylemiştik. Retro kavramı ise “geçmişe ait“, “geçmişle ilgili” gibi anlamlar taşır. Yani günümüzde, geçmiş dönemlerin moda anlayışlarını yansıtacak şekilde üretilmiş objeler retro kategorisine girer. Bu ayrımı net bir örnek üzerinden çalışalım. “Vintage tarz nedir?” sorusunun karşılığını tam anlamı ile veren bir gözlük düşünelim. Bu ürün eski dönemlerde üretilmiş ise vintage gözlük kapsamına girmeyi hak eder. Yakın dönemde üretilmiş ise retrodur; retro giyim ekolünün bir parçasıdır.


Günümüzde vintage giyim , bir tarzı ifade etmek için kullanılan bir kavram hâline gelmiş durumda. Eski dönemleri çağrıştıran tüm şık parçalar, bu tür bir tarz oluşturmak için kullanılabiliyor. Retro ile bu kavramın arasındaki ayrımın belirsizleşmesinin altında da aslında bu giyim tarzının geniş kitlelerce tercih edilmesinin yattığı rahatlıkla söylenebilir. Siz de vintage giyim tarzını tercih ediyorsanız Trendyol’daki ürün çeşitliliğine göz atabilirsiniz.