İş Ortaklarımızın Gözünden E-İhracat

"E-İhracat aslında Trendyol'da satışlarınızı artırmanın en basit yollarından biri."

"Trendyol E-İhracat’la ihracat yapmaya başladık, korktuğumuz sürecin ne kadar kolay olduğunu gördük."

"Trendyol’un kurduğu sistem olunca normal Türkiye’ye gönderir gibi gönderiyoruz."

"Operasyon yükü olmadan, gümrük gibi işlemlere tabi tutulmadan ihracatı gerçekleştirebiliyor olması çok güzel."

"Azerbaycan’daki bir insanın bizim çantamızı takması bizi mutlu eder, çok güzel bir duygu."

Trendyol İle E-İhracat'a Nasıl Başlarım?

1 Mikro İhracata Onay Verin 2 Uygun Ürünlerinizi Mikro İhracata Açın 3 Dünyanın Birçok Ülkesine Kolayca İhracata Başlayın

E-İhracatın Sunduğu Fırsatlar

Sıkça Sorulan Sorular

E-ihracat nedir?

300 kilogram ağırlığı ve 15 bin Avro değeri geçmeyen, kat-i ve satış amacıyla yapılan (ticari olan), kısıtlaması olmayan ve farklı bir rejimi gerektirmeyen ihracat işlemlerinin, Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yapılmasıdır.

E-İhracata nasıl başlarım?

Satıcı Paneli -> Ürün Listesi ekranındaki “Mikro İhracata Başla” butonuna tıklayarak ya da Ürün Listesi -> İhracat Ürünleri sayfasına giderek Mikro İhracat yapmak istediğine dair onay verdiktan sonra Mikro İhracata uygun ürünlerinizi açarak başlayabilirsiniz.

E-İhracata ürünlerimi nasıl yüklerim?

Ürün Listesi > İhracat Ürünleri ekranında bulunan İhracata Açabileceğiniz Ürünler alanından ürünlerinizi "tümünü aç" butonu ile ya da tek tek seçerek Mikro İhracata açabilirsiniz. Ürünlerin satışa açılabilmesi için GTİP kod ve ürün menşei bilgilerinin girilmesi gerekmektedir. Trendyol ürünleriniz için GTİP kodu ve menşei bilgisi önermektedir ancak bu bilgilerin doğruluğu sizin sorumluluğunuzdadır. GTİP kod Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonun kısaltmasıdır. GTİP kodu Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı arama sitesinden veya Türkiye İhracatçılar meclisi web sayfasından bulabilirsiniz.

Ürünlerinizi Excel ile de toplu şekilde e-ihracat’a açabilirsiniz.
-Ürün > Ürün Listesi > İhracat Ürünleri > İhracata Açık Ürünler sekmesine gidin
-Excel ile İndir’ e tıklayın
-İndirilen excel dosyasında ürünlerin HSCodelarını kontrol edin, boş olan HSCodeları tamamlayın. Mikro İhracat sütununda Evet’i seçin
-Dosyayı Ürün > Toplu Ürün İşlemlerinden “İhracat Ürünleri Güncelleme” şablon tipini seçerek yükleyin

E-ihracat siparişlerimi nasıl takip ederim?

Siparişlerinizi satıcı paneli Sipariş > Kargo Aşamasındakiler sekmesinden takip edebilirsiniz. Siparişinizin yanında ülke bayrağı bulunan siparişler Mikro ihracat siparişleridir. Siparişiniz için etiket yazdırmadan önce mutlaka faturasını oluşturmanız gerekmektedir.

E-ihracat faturası düzenlerken nelere dikkat etmeliyim?

Mikro İhracat faturası hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Yurtdışına ihraç etmek istenen ürünlerin sorunsuz ve hızlı bir şekilde gönderilebilmesi için gerekli bilgilerin tamamı, eksiksiz ve hatasız bir şekilde faturada yer almalıdır. Bu bilgilerin faturada yer alış şekline de dikkat etmek gerekir.

-Firma unvanı, vergi adresi, vergi numarası gibi göndericiye ait bilgiler
-Alıcının bilgileri
-Düzenleme tarihi
-Zaman bilgileri
-Fatura numarası
-Fatura tarihi
-Ürünün menşei
-Gönderilen ürünün adedi
-Vergi muafiyeti sebebi
-Ürün kodu ve açıklaması
-Ürünün teslim şekli

Fatura süreçlerinde dikkat edilmesi gereken diğer husular ise aşağıdaki gibidir:
-E-Arşiv fatura olmalıdır. E-fatura veya matbu(kağıt) fatura kabul edilmemektedir.
-İhracat faturası KDV hariç bir şekilde hazırlanmalıdır. İstisna kodu "301- Mal İhracatı" seçilerek ilerlenebilir.
-Faturada GTİP ve menşe bilgileri ile birlikte Türkçe tanımına da yer verilmelidir.
-Adres bilgilerinde ülke adı mutlaka belirtilmelidir.
-Resmî fatura ile proforma faturadaki içerik ve değerler bire bir aynı olmalıdır.
-Sigorta ve navlun gönderici tarafından ödendi ise faturada ayrıca belirtilmelidir.

Kargo, komisyon, vade gibi süreçlerde farklılaşmalar var mı?

Aynı komisyon oranları, aynı kargo ücretleri ve aynı vade süreleri geçerlidir. Mikro İhracat siparişleriniz için %0 KDV avantajından faydalanırsınız.

ETGB numaralarını nasıl alırım?

Siparişlerinizi excel olarak indirdiğinizde ETGB numarası ve ETGB tarihini excelden de alabilirsiniz.

KDV iademi nasıl alırım?

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun ilgili maddeleri uyarınca posta ve hızlı kargo taşımacılığı yolu ile yapılan ihracatlar için kargo şirketi adına düzenlenen, malı yurt dışına gönderilen mükellefin bilgisinin yer aldığı ve gümrük müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan ve VEDOP (Vergi Daireleri Otomasyon Projesi) sistemine aktarılan ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) çıktıları ile Mikro İhracata ilişkin satış faturalarınızı vergi dairesine ibraz ederek kolayca KDV iadesi talebinde bulunabilirsiniz.

E-ihracat nasıl yapabilirim?

Eğer Mikro İhracat'a uygun ürünleriniz varsa, satıcı panelinizdeki Ürün -> Ürün Listesi -> İhracat Ürünleri sekmesinde yer alan “Satışa Başlayın” butonuna tıklayarak onay verebilir ve Mikro İhracat'a başlayabilirsiniz. GTİP kod ve ürün menşei bilgilerini kontrol ederek ihracata açtığınız ürünlerin fiyat ve stokları için ayrıca bir işlem yapmanıza gerek yoktur. GTİP ve menşei bilgilerinin doğru olması iş ortaklarımızın sorumluluğundadır. Ürün ekranında ilgili alanın üzerine gelerek güncelleme yapabilirsiniz. Satışa açılacak ürünlerinizde satıcı paneli üzerinden belirlediğiniz "Türkiye Satış Fiyatı" esas alınmaktadır. Mikro İhracat siparişi geldiğinde, mikro ihracat sipariş faturasını yükledikten sonra Türkiye siparişi gibi kargoya teslim etmeniz yeterlidir.

E-ihracat için ne gereklidir?

Mikro İhracat ile satışa başlayabilmek için ürün bilgilerinize mutlaka GTİP yani HSCode ve menşei bilgisinin eklenmesi gerekmektedir.

Mikro İhracat siparişleri E-Arşiv Fatura ile kesilmelidir. Kağıt ya da matbu fatura kabul edilmemektedir.
• Fatura tipi istisna seçilmeli, istisna kodu 301 olmalıdır.
• Adres bilgilerinde ülke adı mutlaka belirtilmelidir.
• E-arşiv faturada menşei bilgisinin bulunması zorunludur.
Not: GTİP bilgisinin bulunması zorunlu olmasa da faturaya GTiP bilgisinin mutlaka eklenmesini tavsiye ediyoruz.

E-ihracat kimler yapabilir?

Mikro İhracat yapabilmek için vergi mükellefi olmak gerekmektedir. Vergi mükellefi olmak için ise şirket kuruluşu gerekmektedir. Bu kapsamda, anonim ve limited şirketlerine ek olarak şahıs şirketleri ile de mikro ölçekli ihracat yapabilmek mümkündür. Özetle bireysel olarak ihracat yapmak istiyorsanız, Mikro İhracat sistemi bunu da mümkün kılmaktadır.

E-ihracat ile ne satabilirim?

Mikro İhracat ile yurt dışına satabileceğiniz kadın ve erkek giyim ürünleri, ev tekstili, tasarım ürünleri gibi birçok ürün grubu bulunur. Bazı ürün gruplarında çeşitli kısıtlama ve şartlar bulunur. Örneğin, yurt dışına satılmak istenen ilaçlar için Sağlık Bakanlığı onayı gerekmektedir. Altın ve gümüş gönderilerinde işçilik bedelini, makina parçalarında AC, DC, Watt gibi bilgileri, tekstil ürünlerinde kumaş içeriği gibi detayların belirtilmesi zorunludur.
Genel olarak, yasal ve operasyonel nedenlerle uluslararası taşımacılığa uygun olmayan ürünler satılamaz. Satışa uygun ürünlerinizi satıcı panelinizde yer alan Ürün > Ürün Listesi > İhracat ürünleri > İhracata Uygun Ürünler sayfasından görebilirsiniz.

ETGB zorunlu mudur?

Mikro ihracat, 300 kilogram ağırlığı ve 15.000 Euro değeri geçmeyen, kat-i ve ticari satış amacı taşıyan ihracat işlemlerinin, Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yapılmasıdır. Dolayısıyla mikro ihracat yapmak isteyen satıcılar için ETGB zorunludur.