Lego Nedir? Lego Oynamanın Çocuk Gelişimine Etkileri

Lego Nedir? Lego Oynamanın Çocuk Gelişimine Etkileri

Lego, zeka ve yapı oyuncakları kategorisinde yer alan bir üründür. Parçaları birleştirme mantığıyla oynanır. Parçaları birleştirerek dilediğiniz tasarımı hazırlamanızı sağlayan legolar olduğu gibi tek bir hedefe odaklanan ürünler de mevcuttur. Yani legolar arasında bozup tekrar yapmaya olanak tanıyan sınırsız kullanım imkânı sunan seçenekler bulunur. Ancak bir kez yaptıktan sonra sergilemek amacıyla kullanabileceğiniz lego seçeneklerini de tercih etmeniz mümkündür.

Tüm bu özellikleri sayesin lego hem çocuklara hem yetişkinlere hitap eder. Küçük yaşlardan itibaren oynanmaya müsait olan bu ürün, yediden yetmişe herkese zevk verir ve fayda sağlar. Çocukların zihinsel, fiziksel ve psikolojik gelişimine büyük katkı sağlayan lego, her miniğin sahip olması gereken bir oyuncaktır.

Lego Nedir?

Lego Nedir?

“Lego nedir?” sorusunun en basit cevabı, oyuncaktır. Bir yapı inşaa etmeyi sağlayan plastik oyuncak parçalarına lego denir. Peki lego ne demek? Lego, aslında bu oyuncakları piyasaya süren ilk markanın adıdır. Lego marka adı ise Danca “iyi oyna” anlamındaki “leg godt” ifadesinden gelir. Markanın isimleşmesi sonucu lego, günümüzde bu oyuncakların adı hâline gelmiştir.

Lego, bir parça birleştirme oyunudur. Legoların parça sayıları değişkenlik gösterir. 50 parçalık oyuncaklar olduğu gibi bu sayı, binlere de çıkabilir. Birbirinden farklı lego oyuncak çeşitlerinin arasında çocukların hayal gücünü serbest bırakan seçenekler mevcuttur. Minikler, lego parçalarıyla araba veya saray yapabilir. Bir hayvanat bahçesi veya şehir inşa edebilir.

Bazı lego çeşitleri de üç boyutlu puzzle mantığıyla hazırlanır. Bu yönüyle lego, maket ürünler hazırlamayı seven yetişkinlerin de yararlanabileceği bir oyuncak hâline gelir. Bu legolar ile sadece araba veya uçak değil, Harry Potter’ın Hogsmeade köyünü veya Friends’in Central Perk kafesini bile hazırlayabilirsiniz.

Lego Oyuncakları Oynamanın Faydaları Nelerdir?

Lego Oyuncakları Oynamanın Faydaları Nelerdir?

Yapı oyuncakları, parça birleştirme yetisini geliştirdiği için faydalı ve eğiticidir. Lego oynamak da çocuk gelişiminde benzer bir fayda sağlar. Lego oynamanın faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Parçaları kullanarak tümevarım becerisini geliştirir.
  • Belirli kasları çalıştırır ve el becerisini kuvvetlendirir.
  • Yaratıcılığı güçlendirir.
  • Tamamen kendi hayal gücü ve çabasıyla bir eser ortaya koyan çocuğun başarı bilinci oluşur ve özgüveni artar.
  • Problem çözme yeteneği gelişir ve farklı perspektiflerden bakmayı öğrenir.
  • Sabır ve azim özellikleri gelişir.

Legonun faydalarından diğerleri de mühendislik potansiyelini ortaya çıkarması ve çocuğun zihinsel gelişimine destek olmasıdır. Aynı zamada lego oynamak, çocuğun hem tek başına hem arkadaşlarıyla gerçekleştirebileceği bir aktivitedir. Lego, tek başına oynandığı takdirde çocuğun yalnızken de eğlenebileceğini fark etmesini sağlar. Arkadaşlarla birlikte oynandığında ise paylaşmayı öğretir.

Lego Kaç Yaştan İtibaren Oynanabilir?

Lego Kaç Yaştan İtibaren Oynanabilir?

Diğer zeka oyunları gibi lego da çocukların erken yaşlarda oynayabileceği ürünlerdir. Lego oynama yaşının alt sınırı, 9 ay olarak belirlenebilir. 9 ay ve üzeri bebekler, lego oynamak için uygun yaşa gelmiş sayılır. Elbette her yaş grubu için ideal olan lego çeşidi farklıdır.

0-3 yaş arası bebeklerin oynayacağı legoların parça sayısı az ve boyutları büyük olmalıdır. 3-6 yaş arasında kullanılan legonun parça sayısı, kademeli olarak artırılabilir. Çocuğun gelişimine bağlı olarak parça sayısı, binin üzerine çıkabilir. 6 yaşından büyük çocukların modelleme amaçlı üretilen lego oyuncakları kullanmaları mümkündür. Çocuklar, bu legolarla en sevdikleri çizgi filmdeki şatoyu inşa edebilir veya oyuncak araba koleksiyonuna kendi el emeğini ekleyebilir.

Birbirinden farklı bu lego oyuncaklara Trendyol’dan ulaşabilir ve çocuğunuzun gelişimine destek olabilirsiniz. Sadece kendi çocuğunuza değil, sevdiğiniz tüm miniklere lego oyuncak hediye etmeniz mümkündür. Veya dilerseniz bu oyuncakları kendiniz ya da partneriniz için satın alabilirsiniz.