İlgili Kategoriler
Fiyat
Garanti Süresi
Fiyat Geçmişi
Tip
Satıcı Tipi
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_APPROVE_SELLER_TITLE
Onaylanmış Satıcı
Türkiye’de veya uluslararası olarak yüksek bilinirliğe sahip markaların resmi satıcılarına “Onaylanmış Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_SUCCESSFUL_SELLER_TITLE
Başarılı Satıcı
Trendyol’daki son 6 ay performansıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlayan, kaliteli ve güvenilir hizmet veren satıcılara “Başarılı Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_AUTHORIZE_SELLER_TITLE
Yetkili Satıcı
Onaylanmış markaların resmi satıcılarının satışa sunduğu, ilgili markanın ürünlerine “Yetkili Satıcı” rozeti verilir.
Satıcı Tipi Nedir?
"

Takometre

" araması için 85 sonuç listeleniyor
Unit Ut-372 Takometre Siyah
Kargo Bedava

UnitUt-372 Takometre Siyah

5.397,63 TL
Sepete Git

Takometre Modelleri ile Kesintisiz Ölçümler

Takometre, denetimlerde araç ile alakalı olan verilerin daha sağlıklı bir şekilde gösterilmesini sağlayan cihazdır. Aracın hızı, sürücü dinlenme süresi, aracın kullanım süresi gibi bilgiler, sürücünün kimlik bilgileri ile birlikte cihazın hafızasına kaydedilir. Sürücü istediği zaman takometre üzerindeki görsellerden ya da cihazın hafızasından alınacak mini çıktılarla bu verilere ulaşabilir. Uzun yol yapmak zorunda olan ve ticari olarak çalışan büyük araçlarda kullanılan takometre, hem sürücü, hem de araç sağlığı bakımından oldukça önemli bir cihazdır.

Denetim için Takometre

Denetim için Takometre

Kamyon, otobüs, tır gibi ağır vasıta araçlar bazı kurallara uyarak yolculuk etmek zorundadır. Özellikle şehirler ve ülkeler arası nakliye ya da yolcu taşımacılığı yapan araçlarda şoförlerin çalışma ve dinlenme süreleri yasalarca belirlenmiştir. Takometre, üzerinde yer alan modlara göre bir çalışma prensibi belirler. Sadece ülkemizde değil diğer ülkelerde de takometre kullanımı zorunludur. En çok kullanılan devir ölçme cihazı olan bu alet, dakikadaki tur sayısını ölçerek bu verilere ulaşır. Polis denetlemelerinde takometreden alınan veriler şoförün en kadar çalıştığı ve dinlenme sürelerine uyup uyulmadığı konusunda bilgi verir. Yük taşımacılığı yapan her şirket ve şoför, takometre cihazı hakkında gerekli bilgilere sahip olmalıdır. Oldukça kolay bir kullanımı olan bu cihazın kullanım alanlarına göre pek çok çeşidi bulunmaktadır. Günümüzde dijitalleşen teknoloji ile birlikte takometrelerde oldukça modern bir hal almıştır.

Takometre Çeşitleri

Takometre Çeşitleri

Takometreler 3 farklı çeşide ayrılır. Bunlar: analog, elektronik ve dijital takometrelerdir. Dijital takometre sürücülerin sürüş bilgilerini dijital bir ortamda tutar. Bir diğer adı elektro-optik takometredir. Bu cihazda okunan veriler yine cihazın üzerinde bulunan LED ya da LCD göstergeler sayesinde okunabilir. Belleğe kaydedilen istatistikler dakika başına dönme hızını hesaplar ve buna göre bir istatistik çıkartır. Dijital takometreler oldukça hassas çalışırlar. Bu yönden ötürü en doğru sonuçları verirler. Günümüzde en yaygın kullanılan takometre çeşididir. Analog takometre kayıt sistemi olarak kâğıttan bir diski kullanır. Veriler bu disk üzerine işlenir. Bu tip takometreler kilometre sayacına bağlı olabileceği gibi bu sayaçtan bağımsız olarak da yerleştirilmiş olabilir. Avrupa Topluluğu onayı almadan üretilemeyen bu ürün, dijital takometreler ile aynı amaca hizmet eder. Bu çeşit takometrelerde bellek bulunmaz. Veriler anında işlenerek çıkartılabilir. Ortalama ve sapmalar analog takograflarda geçerli değildir. Elektronik takometre ise adından da anlaşılacağı üzere, araç ve sürücü hakkındaki bilgileri elektronik bir sistem vasıtası ile kaydederek çıktı alabilmeyi sağlar. Bu cihaz genellikle Türkiye’de kullanılır. 24 saat esasına göre kayıt yapan bu cihaz, içinde bulunan işlemci vasıtası ile sürücünün kimlik bilgileriyle beraber çıktı alınmasına izin verir. Elektronik takograf cihazları Karayolları Trafik Kanunu’nun 31.Maddesinde tanımlanmış bir cihazdır. Bu takometreler, ana çeşitleri dışında çalışma prensiplerine göre de alt çeşitlere ayrılabilirler. Temaslı takometre bunlardan biridir. Dönen şaft ile etkileşimde olan temaslı takometreler, optik bir sistem ya da manyetik kodlayıcı ile istatistiksel verileri ölçer. Temassız olan cihazlar ise lazer ya da optik disk ile kullanıma uygundur. Uzun yol ağır vasıtalarının yanında sadece bulunduğu aracın hızını ölçmek için kullanılan takometre çeşitleri de mevcuttur. Bu takometreler çıktı ya da hafızalı bir sisteme sahip değillerdir. Bisiklet takometre buna örnek olarak gösterilebilir. Lazer, dilli, saatli, numaratörlü, sıvılı takometreler de çalışma prensibine göre çeşitlere ayrılan takometrelerdendir. Takometre çeşitlerine detaylı bir şekilde göz atarak tercih edeceğiniz ürün hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Ayrıca takometre fiyatları, dijital takometre fiyatları, takometre devresi, takometre modelleri, takometre kullananlarin yorumlarina Trendyol üzerinden göz atabilirsiniz.

Takometre Çalışma Prensibi

Takometre Çalışma Prensibi

Takometre çalışma prensibi bazı kurallara uygun olmalıdır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre, uluslararası ya da şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapan her araç takometre bulundurmak zorundadır. Takometredeki veriler sürekli güncellenerek bakanlığa gönderilir. Bu sistem sayesinde olası kaza ve hataların önüne geçilmesi planlanmaktadır. Takometre takmak hem şoförün, hem de aracın güvenliğini sağlamak açısından oldukça önemlidir. Takometre takılı olan bir araç, en ince ayrıntılara kadar incelenebilir. Takometrede yer alan bilgiler ile ağır vasıtanın yaptığı hızı, ne kadar mesafe yaptığı, şoförün dinlenme süresi gibi bilgilere grafik olarak ya da yazılı olarak ulaşılmasını yardımcı olur. Takometreler çeşitlerine göre farklı çalışma prensipleri ile çalışabilmektedir. Dijital takometrelerin çalışma prensibi oldukça kolaydır. Ateşleme sistemi içinde yer alan bir buji, her ateşlemede takometreye veri gönderir. Bu veriler darbeye bağlı olarak ortalama gerilimi hesaplar. Gelen sinyaller çift kablo ile birlikte gösterge paneline ulaşır. Takometre bağlanması aracın beyninin dişli ve gaz ayarlamalarını otomatik olarak seçer. Araç beyni bu ayarlamayı yapamazsa uzun süreli kullanımlarda araçta sıkıntı çıkabilir. Takometre kullanımı bu sıkıntıların da önüne geçer. Analog takografın çalışma sistemi 24 saatlik zaman dilimlerini kapsar. Kağıttan bir diske işlenen veriler ile 24 saatlik veriler alınır. Mekanik takometre çalışma prensibi, merkezkaç kuvvetine göre ifade edilir. Aletin ucu motor milinin üzerindeki deliklere temas ettirilir. Bu temastan sonra alet, kendi gösterge panelinde kaç devire ulaşıldığını gösterir. Optik takometrelerde ise aletin motor miline temas etmesine gerek yoktur. Mile ışık göndererek ölçüm gerçekleştirilebilir. Bu tip aletler ile ölçüm yapılırken mil üzerine ışını yansıtması için bir şerit yapıştırılır. Takometre kalibrasyonu düzenli periyotlarla yapılmalıdır. Araç 2 yıllık periyodik bakım dönemine girdiğinde kalibrasyon işlemi de yaptırılmış olmalıdır. Bu işlem takometre kullanımı açısından daha doğru sonuçlar alınmasına yardımcı olur. Takometre devir saati motorun dakikada geçirdiği krank milinin dönme seviyesini ölçer. Bu bilgi şoföre motorun ne kadar hızlı çalıştığı konusunda bilgi verir. Takometre devir ölçer bu açıdan önemli bir cihazdır.

Takometre Nasıl Kullanılır?

RPM sayısının ölçülmesi gereken alana ilk önce bu cihazın temas ettirilmesi gerekir. Motor miline temas ettirilen takometre ile sağlıklı bir ölçme süreci başlatılır. Frekansları gerilime çeviren cihazlar, bu prensip aracılığıyla ölçüm işlemini başarılı biçimde tamamlar. Dijital olarak tasarlanan modellerde krank milinin temas etmesi durumunda sinyaller gönderilir. Dönen cismin üzerinde meydana gelen ve geri dönüşü yapılan ışık huzmeleri toplanır. Analog olarak tasarlanan maddelerin ise dönen cihaz üzerinde temas ettirilmesi gerekir. Uç kısmında bulunan parçanın ölçümü yapılacak alana dokundurulması ölçümün tamamlanmasına yardımcı olur.

Takometre Neyi Ölçer?

Motorlu araçlarda birim zamanda meydana gelen dönme işlemini ölçen cihazlara takometre denir. Motorlu araçların çalışma prensibine uygun tasarlanan modeller, sürücüler tarafından araçla ilgili bilgi toplanmasını sağlar. Takometreler, bir dakika içerisinde meydana gelen devir sayısını gösteren saatler olarak adlandırılır. Motorlarda krank milinde meydana gelen devir sayısının sürücülere iletilmesini sağlar. Analog ya da dijital makineler aracılığıyla motorda meydana gelen devir işlemi sayısı hakkında bilgi edinilir. Dakikadaki Devir Sayısı olarak adlandırılan RPM’nin ölçülmesi için bu cihazlar tercih edilir. Motorun birim zaman içerisinde meydana getirdiği hareketlerin ölçülmesini sağlayan cihazlar, araç sağlığı hakkında fikir edinmek için ideal yollar arasında yer alır. Zaman ölçümlü olarak tasarlanan modeller motorlu araçlarda frekansın ölçülmesini sağlar.

Takometre Ne İşe Yarar?

Takometreler; motorlarda yanma gibi durumların meydana gelmesini engeller. Dönüş sayısının belirli bir sınırda tutulması için gerekli olan miktarların gözetilmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra sağlıklı ve güvenli bir sürüş için belirlenen sınırların aşılmasının önüne geçer. Uzun yol sürücülerinin güvenliğini sağlamaya yardımcı olur. Yasal olarak belirlenen hız sınırının aşılıp aşılmadığının takip edilmesini sağlar. Şirketler tarafından tercih edilen bu modeller, özellikle nakliye araçlarını kullanan şoförlerinin hızlarının kontrol edilmesini sağlar. Can ve mal kaybı yaşanması riskinin önüne geçmek için alınan güvenlik önlemleri arasında yer alır. Şoför etkinliklerinin takometre üzerinden seçilen bir modla uyumlu olması sağlanır. Aracın hareket etmesi durumunda sürüş modu otomatik olarak devreye girer.