Kefir Nedir? Kullanım Şekli ve Faydaları Nelerdir?

Kefir Nedir? Kullanım Şekli ve Faydaları Nelerdir?

Kefir, bir çeşit fermente edilmiş süt ürünüdür. Koyu kıvamlı bu içecek, probiyotik özellikler taşır. Uzun yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde başvurulan kefir faydalarıyla sıkça anılır. Yapılan bilimsel araştırmalar da bu içeceğin sağlık açısından önemini ortaya koyar. Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendiren kefir, kalp sorunlarından kansere kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.

Özel bir maya kullanılarak sütün fermente edilmesiyle üretilen kefirin faydaları, bu içeceğin günümüzde dünya çapında tercih edilmesini sağlamıştır. Şifalı içeceğin Kafkasya bölgesinden ortaya çıktığı bilinir. Bazı kaynaklara göre kefir adının “keyif” kelimesinden geldiği ileri sürülür. Kefir nedir sorusunun cevabı hakkında daha detaylı bilgiler almak için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Kefir Nedir? Ne İşe Yarar?

Kefir Nedir? Ne İşe Yarar?

Kefirin faydaları ve kullanım şekli hem çocukları hem de yetişkinleri ilgilendirir. Kefir, ayran benzeri bir süt ürünüdür. Kefir nasıl yapılır sorusunun yanıtı özel bir mayada gizlidir. Bu içecek, kefir mayası adı verilen bir bakteri türü kullanılarak inek, koyun ya da keçi sütünün fermente edilmesiyle üretilir. Tadı, tuzsuz ve ekşimsidir. İçecek, kullanılan sütün bütün olumlu özelliklerini taşır. Kefir yararları arasında yüksek probiyotik özellik taşıması öne çıkar. Probiyotik ve prebiyotikler bedenin bütünsel sağlığı açısından büyük önem arz eder.

Probiyotikler, bakteri ve mayalardan oluşan küçük canlı mikroorganizmalardır. Bu oluşumlar insan vücudunun sindiremediği lif yapıdadır. Probiyotiklerin bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunun sağlanması ve kolesterolün dengelenmesi gibi pek çok olumlu etkisi vardır. Kefirin zengin besin değerleri, dengeli bir beslenme planına önemli katkılarda bulunur. Bu içecek, her yaştan bireyin tüketmeyi alışkanlık hâline getirmesi gereken besin türlerinden bir tanesidir.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin faydaları nelerdir konusu birçok kullanıcı tarafından araştırılır. Fermente içeceğin yapısında yüksek oranda protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, demirle birlikte A, B, D, K ve B12 vitaminleri bulunur. Bunların yanı sıra kefirin içindeki organik asitler ve peptitler gibi biyoaktif bileşenler de genel vücut sağlığını desteklemesine katkı sağlar. Özellikle soya ve inek sütünden üretilen kefirin kanser hücrelerinin artışını engellendiğine dair çalışmalar bulunur. Kefir faydaları bunlarla da sınırlı değildir.

İçerdiği yüksek kalsiyum ve K2 değerleri kemik gelişimine katkı sağlar. Tüketilen bazı besinler sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun sonucunda ishal, hazımsızlık ve kabızlık gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Kefir, bu olumsuzluklara karşı sindirim sistemine destek verir. İçeceğin huzursuz (irritabl) bağırsak sendromu (IBS) ve ülsere karşı koruma sağladığı bilinir. Kefir sivilce, kızarıklıklar, egzama gibi cilt rahatsızlıklarının sonrasında oluşabilen cilt yaralarının iyileşmesine yardımcı olur. Kefir neye iyi gelir sorusuna verilecek cevaplar içerisinde yukarıdaki konular öne çıkar.

Kefir Nasıl Tüketilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kefir Nasıl Tüketilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kefir nasıl tüketilir konusunun yanı sıra ürünün içeriğiyle ilgili bilgi sahibi olmakta yarar vardır. Kefir faydalarıyla tanınan ve tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmayan bir içecektir. Beslenme düzenine eklenmesinden önce bazı durumlara dikkat etmek yaşanabilecek problemlere karşı önlem alınmasını sağlar. Kefir üretilirken hayvansal sütler içerisinde bulunan laktoz önemli seviyede azalır. Bu sayede laktoz intoleransı olan kişiler kefir tüketebilir. Fakat süte alerjisi bulunanların inek ve keçi sütünden elde edilen kefirleri tercih etmemesi önerilir.

Kefirdeki laktoz oranının az olması, süte karşı alerjik reaksiyonun gelişmesini engellemeyebilir. Bu şifalı içeceğin vegan ya da farklı diyetlere uygun olarak yapılması da mümkündür. Badem, hindistan cevizi ve soya gibi besinlerin sütleri kullanılarak kefir üretilebilir. Yapım aşamasında hangi tür sütün kullanıldığına göre de kefirin içerisindeki bileşenler değişiklik gösterebilir. Hamile kadınlara ve emziren annelere kefirin herhangi bir zararı olmadığı düşünülüyor olsa da düzenli tüketim için bir uzmana danışmak yararlı olur.