İlgili Kategoriler
Avantajlı Ürünler
Fiyat
Ürün Puanı

Korno

Korno

Bakır nefesli müzik aletleri arasında bulunan korno, insan sesine en yakın çalgılardan biri olarak biliniyor. Boynuzu andıran formu ve ilk örnekleri gerçekten boynuzdan yapıldığı için bu isim ile anılan müzik aleti, salyangoz kabuğunu andıran kıvrımlı biçimi ile sempatik ve dikkat çekici bir görüntü sunuyor. Modern enstrüman modelleri sarmal halinde tasarlandığı için, eski versiyonlara göre oldukça yüksek boru uzunluklarına ulaşabiliyor. Sıcak ve yumuşak tınısı sayesinde solo performanslarda beğeni toplayan, orkestralarda diğer enstrümanlarla tam uyumlu olarak kullanılabilen çalgı, bas bariton, bariton, tenor ve alto aralıklarını kullanabiliyor.

Nikel, gümüş ya da lake kaplama olarak üretilen enstrümanlar, cilalı yapıları ve kırılmaz özellikleri ile uzun ömürlü bir kullanım sunuyor. Ses kalitesinin ve tonunun korunması için gerekli bakımların ihmal edilmemesi tavsiye ediliyor. Kullanım sonrası, haftalık ve daha uzun aralıklı bakım takvimlerine mutlaka riayet edilmesi enstrümanın sağlıklı biçimde kullanılabilmesi için büyük önem taşıyor.

İnsanlığın en eski zamanlarından bugüne değişerek ve gelişerek gelen bu özel aleti öğrenmeyi, çalmayı planlayan ile halihazırda severek çalanlar istedikleri enstrüman ve aksesuarlara Trendyol aracılığıyla ulaşabiliyor. Farklı markaların enstrümanları ve bu enstrümanlara yönelik olarak tasarladığı parça ve aksesuarlar tüm detayları ile incelenebiliyor, özelliklerine göre karşılaştırılabiliyor ve istenirse en uygun koşullarla satın alınabiliyor. Trendyol indirim ve kampanyalarla çok özel fırsatlar ve kaçırılmayacak korno fiyatları sağlayabiliyor. Müzik aletinin yanı sıra ağızlık, sürgü gibi parçalar, bakım için gereken sarf malzemeleri, çanta ve kılıf seçeneklerinde de geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor.

İlkel Çağlardan Bugünlere Büyük Değişim

Korno nedir, diye merak edenlerin öncelikle tarihine ve gelişim seyrine bakması tavsiye ediliyor. Nefesli bir orkestra çalgısı olan korno hakkında bilgi edinmek için antik uygarlıklardaki kullanımlarından başlamak gerekiyor. Antik Mısır, Antik Roma, Afrika ve Mezopotamya’da farklı hayvanların boynuzları ve kemikleri kullanılarak üretilen ilk enstrüman örnekleri, daha çok haberleşmek ve işaret vermek amacıyla kullanılıyor. Daha öncesindeki ilkel çağlarda dahi farklı boynuz ve ahşap malzemelerden borular kullanılarak farklı sesler çıkaran aletler yapıldığı biliniyor. Korno adının kaynağı da Latince kaynaklı olarak pek çok Batı dilinde “boynuz” anlamına gelen kelimeden geliyor. İlk çağlarda işaretleşme için kullanılan hayvan boynuzlarından esinlenerek zaman içinde geliştirilen bu özel çalgının özellikle avcılar tarafından uzak mesafelere mesaj vermek için kullanıldığı biliniyor. Aynı biçimde hem haberleşme, hem dans ve eğlence, hem de düşmanın psikolojisini bozma amaçlı olarak savaş meydanlarında bu müzik aletine sıklıkla yer veriliyor. Enstrüman Ortaçağ döneminde de şehirlerde toplulukları bir araya getirme, ikazlarda bulunma ve dikkat çekme amaçlı bir uyarı enstrümanı olarak da iş görüyor.

İlk örnekleri kıvrık boynuz biçiminde olan, gövdesi deriyle kaplı olarak kullanılan enstrüman zaman içinde oldukça büyük değişimler geçirerek bugünlere geliyor. Bugün kullanılan forma en yakın örneklerin 17. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlandığı bilinen çalgının orkestralarda ilk kullanımı da av sahneleriyle olduğu belirtiliyor. Operalarda av ve doğa sahnelerinde ilk kullanıldığı dönemlerde diğer enstrümanlarla uyumsuz olması ve çalma güçlükleri nedeniyle tartışma yaratan müzik aleti, uzunca bir süre direnişle karşılaşıyor. Benzersiz sesi, güçlü yapısı ve kusursuz ses rengi dolayısıyla vazgeçilmeyen ve bir takım değişikliklere tabi tutulan bu özel müzik aleti, 18. yüzyıl başlarından itibaren orkestralarda yerini alıyor. Daha modern yapısıyla vazgeçilmez bir müzik enstrümanı olarak sahneye çıkmaya başlayan enstrüman için dönemin en ünlü bestecileri önemli çalışmalara imza atıyor. Enstrüman özellikle dünyaca ünlü besteci John Sebastian Bach’ın 1721’de “Branderburg Konçertoları” adlı yapıtına 2 korno çalgısı eklemesi ile yenden doğuyor. Wolfgang Amadeus Mozart ve Joseph Haydn gibi efsanevi besteciler de pek çok eserinde bu müzik aletine yer vererek, esin kaynağını insanlık tarihinin en eski dönemlerinden alan bu müzik aletinin gelişimine katkı sunuyor. Ludwig van Beethoven yazdığı orkestra eserlerinde bu müzik aletinin sayısını dörde çıkararak bu özel çalgıyı artık vazgeçilmez biçimde modern orkestraların bir parçası haline getiriyor. Bu özel aletin yer aldığı ve özel önem taşıdığı eserlerin arasında Mendelssohn'un “Bir Yaz Gecesi Rüyası”, Schumann'in Allegro ve Adagiosu, Brahms’ın 1. ve 2. senfonileri, Tchaikovsky'nin 5. senfonisi, Brahms'in korno keman ve piyano için triosu ile Strauss'un korno konçertosu da rahatlıkla sayılabiliyor. Caz müzikte çoğunlukla saksafon ile birlikte kullanılan enstrüman bu sayede çok daha etkileyici hale geliyor.

Korno Nasıl Çalınıyor?

Çoğunlukla bakır, gümüş ve nikel gibi madenlerden üretilen nefesli bir enstrüman olan korno çalgısı, daha çok klasik batı müziği orkestralarında yaygın olarak kullanılıyor. Caz orkestraları da saksafon ile eşleştirdikleri bu enstrümana sıklıkla yer verebiliyor. Berrak ve güçlü ses yapısı ile kolayca ayırt edilebilen müzik aletinin borusunun içindeki hava sütununun titreşmesi prensibiyle çalışıyor. 1814 yılında Saksonyalı Stölzel tarafından eklenen pistonlar ile kromatik ve diatonik sesleri kolayca çalabilme özelliğine kavuşuyor. Böylelikle ilk versiyonlarında bulunan çalma zorlukları da pistonlu yapı ile büyük ölçüde giderilmiş oluyor. Yeni tasarımı ile çok daha güçlü ve etkili bir kullanıma kavuşan çalgının tasarımında pistonlar bir süre sonra yerini “Rotary Vale” da denilen valflerebırakıyor. Üflenen nefesin silindir boruda bulunan yarım oyuklardan geçirildiği bu mekanizma ile valfli bir çalgıya dönüşse de, bugün dönem enstrümanlarının yer aldığı bazı orkestralarda halen pistonlu versiyonlar kullanılabiliyor. Yeni başlayanlar için üç ayrı valfli modeli bulunuyor ve yaklaşık bir yıl süren başlangıç eğitiminde bu versiyonlar tavsiye ediliyor. Tek valfli Single Horn, dört valfin yüzük, orta, işaret ve başparmaklarıyla kullanıldığı Double Horn ve başparmağın iki valfi idare edebildiği 5 valfli modelleri Triple Horn modelleri bu özel enstrümanı öğrenmek isteyenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Korno müzik aleti, pistonlu ve ağızlıklı bir enstrüman olarak solo performansların yanında orkestralarda çeşitli işlevler üstlenebiliyor. Melodiyi çalan üflemeli ve yaylı çalgı grupları ile eşlikli enstrümanlar arasında denge unsuru olarak kullanılabilen seçkin müzik aleti, özellikle klasik dönemde orkestralar için yazılan eserlerde oldukça kritik roller üstleniyor. Bazı romantik dönem bestecileri de enstrümanın özelliklerini ritim çalgılarına destek için kullanabiliyor. Trompet ile uyumlu olarak vurmalı müzik aletlerine eşlik edebilen enstrüman, ünlü bestecilerin eserlerinde sıklıkla başvurduğu, özel roller biçtiği müzik aletleri arasında yer alıyor.

Farklı Çalma ve Ses Teknikleri

Gövdeyi oluşturan boru ağızlık kısmından başlayarak kıvrılıyor ve genişliyor. Çan şeklini andıran genişçe bir kalak bölümü bulunan enstrümanın üfleme kısmında koni bir ağızlığı bulunuyor. Ses delikleri ya da üfleme dili olmayan müzik aletinde sesler, nefesin verilişine ve dudakların duruş biçimine göre ayarlanıyor. Dudağın duruş şekline göre gergin dudak biçimi ile tiz sesler, gevşek dudaklar ile bas sesler elde ediliyor. Dudaklardaki milimetrik değişimlerin dahi sesi etkileyebildiği bir enstrüman olan korno solo kullanımlarda daha da güç ve yorucu bir performans isteyebiliyor. Alto, bariton ve tenor sesleri için tasarlanmış üç ayrı türü olan müzik aletinde daha kısık sesler için sağ elle kalak tıkanabiliyor. Kalağın içine el sokma tekniği aynı zamanda enstrümanın oldukça dar olan ses sahasını genişletmeye de yarıyor. Handstop denilen bu çalma tekniğinin yanı sıra kısık sesler için kalağın içine sürdin bir parça da takılabiliyor. Farklı malzemelerden değişik tasarımlarla üretilen sürdin modelleri müzik aletinin sesini oldukça düşük seviyelere indirerek, egzersiz yapmak isteyen öğrenci ve sanatçıların işini büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

Orkestraların çalması en güç, tekniği en karmaşık çalgısı olarak bilinen müzik aleti, farklı teknikler ve yöntemlerle değişik duyguları aktarma imkânı sağlıyor. Farklı tonlarda çalınarak farklı duygular oluşturabilen bu özel enstrüman bu nedenle de yoğun olarak tercih ediliyor. İnce tonlarda daha narin ve soft bir hava veren müzik aleti, kalın seslere çıktığında korkutucu ve dramatik bir etki uyandırıyor. En karakteristik sesleri orta kısmından çıkaran enstrüman, boğum ve gizemli havasıyla pek çok duyguyu verebiliyor. Tarihsel kaynağı av hayatı ve doğa olan enstrüman, farklı hiçbir müzik aletinin sağlayamadığı çok özel ses tonuyla bilhassa dağ, orman, doğa gibi temalarda mükemmel bir işlev üstleniyor. Uzun sesleri sayesinde eşlik görevlerinde oldukça başarılı olan çalgı, ikili, üçlü ve dörtlü kullanım ile dinleyicilerde güçlü etkiler bırakabiliyor. Kornet, trompet ve diğer pek çok bakır çalgı ile birlikte kullanılabilen enstrüman, tahta üflemeli çalgılar ile bakır üflemeliler arasında geçiş görevini de gerçekleştiriyor.

Korno nedir sorusunun yanı sıra “Ne kadar sürede öğrenirim?”, “Öğrenmeye kaç yaşında başlamak gerekir?” gibi pek çok soru da gündeme gelebiliyor. Çocukların öğrenmesi daha kolay ve önemli olduğundan konservatuvarlar genellikle 11-15 yaş arasında çocukları kabul edebiliyor. Çocukluk çağı dışında da özel dersler, kurslar ve sistemli bir çalışma ile enstrümanı öğrenmek mümkün olabiliyor. Çalması en zor enstrümanlardan biri olduğu için sürece başlayacakların iyice düşünüp adım atması öneriliyor. Sesler tamamen ağız ve dudak duruşu ile sağlandığından bu enstrümanı öğrenmek isteyenlerin ön dişlerinin eksiksiz, diş ve dudak yapısının kusursuz olması da tercih ediliyor. Çalması oldukça güç olduğu için pek çok enstrüman gibi güçlü bir müzik dudağı isteyen müzik aletinde ustalaşmak için uzun süre yoğun biçimde çalışmak da gerekiyor. Sol el pistonları kontrol ederken, sağ el ile kalağın içinde farklı ses renkleri sağlandığından çok yönlü güçlü bir kontrol ve çok yönlü bir müzik kulağı da gerekiyor.

Korno Enstrüman Bakım Setleri

Sökülüp takılabilir bir enstrüman olan korno müzik aleti, pek çok çalgı gibi hem ilk kullanım öncesi, hem de sonrasında düzenli bakıma ihtiyaç duyuyor. Enstrüman bakımı ve akort işlemleri valf sayısına göre değişebiliyor. Çalgının estetik görüntüsünü korumak ve ses performansında olası kayıpların önüne geçebilmek için kullanım sonrasında bazı noktalara dikkat edilmesi tavsiye ediliyor. Genellikle korozyana dayanıklı olan pirinç ya da nikel gibi malzemelerden yapılsa da uzun süre temizlenmediğinde valf sürgülerinde korozyon görülebiliyor. Bu nedenle nemi almak için bu parçaların çıkarılarak temizlenmesi gerekiyor. Gövdenin ise parlatma bezi ile silinmesi tavsiye ediliyor. Leke oluşmuşsa lake kaplamalar için lake cilası, gümüş kaplamalar için gümüş cilası kullanılabiliyor. Haftalık olarak rotor yataklarına ve kol gruplarına buralar için özel hazırlanmış yağlar uygulanması gerekiyor. Rotor yağı ve diğer gerekli malzemelerin bulunduğu özel bakım setleri Trendyol’da rahatlıkla bulunabiliyor ve bakım için ihtiyaç duyulan tüm malzeme ve aksesuarlara kolayca erişilebiliyor. Ayda bir ise valf sürgülerinin daha titiz bir bakımdan geçmesi, kirlerden arındırılması ve yağlanması öneriliyor.

Yılda iki kez ise enstrüman daha kapsamlı bir temizlikten geçiriliyor. Ilık su ve pirinç sabunu ile hazırlanan solüsyonla müzik aletinin tüm parçaları temizleniyor, fırça ile tüm kirlerden arındırılıyor. Enstrüman borusunun iç kısımlarının mutlaka ayrıntılı biçimde temizlenmesi gerekiyor. Pirinç sabunu ile yapılan temizliğin ardından enstrümanın içi ve dışı iyice durulanıyor ve kurulanıyor. Sonrasında yağ ve gres uygulanarak gövde temizliği tamamlanıyor. Bu sırada rotor parçalarının sökülmemesi, valflerin tıkanmaması için suyun hava akışının aksi yönünden akıtılması tavsiye ediliyor. Ağızlık kısmının da fırçalanarak detaylı bir temizlikten geçirilmesi öneriliyor.

Korna bakım seti ürünleri içinde rotor yağı, akort slide kremi gibi bakım ve temizlik ürünleri ile ağızlık fırçası, boru fırçası, piston kordonu gibi temizlik için gereken aparatlar yer alıyor. Bakım seti ürünleri enstrümanın düzenli bakım ihtiyacını karşılayacak biçimde oluşturulduğundan ihtiyaç duyulan tüm malzeme ve aksesuarlar içinde yer alıyor. Bazı setlerin içinde işlenmemiş Polonya bezi gibi çok özel temizlik bezleri, anahtar ve rotor yağları, kızak gresi ürünleri, vinil malzemeden temizleme kordonu, ağızlık fırçası gibi önemli ürünlerin yanı sıra temizlik süreçlerinin takibi için belgeler ve kalem ile işlemlerin detaylı olarak anlatıldığı bakım talimatları da çıkabiliyor.

Korno Fiyatları ve Aksesuarları

Korno solo ya da orkestra içinde doğru sesi verebilmesi için kullanılmadığı zamanlarda özenli biçimde korunmaya ihtiyaç duyuyor. Valf, sürgü, rotor ve vida gibi parçadan oluşan ve doğru biçimde sökülüp takılması, akort yapılması gereken enstrüman, özel kutusu ile taşınıyor ve koruma altında tutuluyor. Enstrümanın pek çok parçası da bu kutuya sığacak biçimde tasarlanıyor. Özel tasarlanmış kutu ve çantaları bulunan enstrüman, bu sayede daha rahat taşınabiliyor. Çoğu marka tarafından enstrümanı alanlara çanta ve bakım seti gibi ürünler hediye edilebiliyor. Enstrümanın kendisi için üretilen kılıf, kutu ve çanta modellerinin yanı sıra ağızlık kılıfı gibi aksesuarlar için tasarlanmış koruyucu ürünler de bulunuyor. Farklı bölgeler için özel tasarlanmış ellikler ya da valfler için özel tasarlanan parmaklıklar hem kavrama rahatlığı sağlıyor, hem de enstrümanı ter gibi dış etkilerden koruyor. Yüksek kaliteli malzemeden, enstrümanın performansını olumsuz etkilemeyecek biçimde tasarlanan bu özel aksesuarlar, en uygun fiyatlarla Trendyol’da bulunabiliyor.

Ses düzeyi ayarlarını elini kalağa sokmayıp, sürdin kullanarak yapmak isteyenler için farklı boy ve özellikteki sürdin modelleri büyük kolaylık sağlıyor. Ses yüksekliğini ayarlayarak oldukça kısık düzeylere indirebilen sürdinler, müzisyenlere her her ve koşulda alıştırma yapabilme imkânı da sağlıyor. Enstrümanın oldukça yüksek olan ses düzeyi nedeniyle alıştırma yapmak için özel stüdyo ya da salonlara ihtiyaç duyan müzisyenler, büyük bir sessizlik sağlayan profesyonel sürdinler sayesinde çok daha sık ve fazla alıştırma yapma imkânı bulabiliyor. Performanslar esnasında da ses düzeyini ayarlamak için kullanılabilen sürdinler tercihe göre ahşap ya da metal malzemelerden üretilebiliyor. Sürdin fiyatları kullanılan malzemenin kalitesine, ürünün markasına ve işlev özelliklerine göre değişik düzeylerde olabiliyor.

Trendyol web sitesi aracılığıyla dünyaca ünlü markalarının kusursuz enstrüman modellerine uygun koşullarla sahip olmak mümkün olabiliyor. Tercihe göre değişik valf sayılarına ve özelliklerine sahip enstrümanlar farklı fiyat seçenekleri ile bulunabiliyor. Enstrümanların yanı sıra ağızlık, ellik, farklı fırça türleri, sürgü gibi parçalar da ayrıca satın alınabiliyor. İçinde ihtiyaç duyulan tüm ürün ve aparatların yer aldığı bakım setler ile çantalara da en uygun satın alma koşulları ile ulaşılabiliyor. Trendyol’un avantajlarla dolu dünyasında indirim ve kampanya dönemlerinde çok daha uygun korno fiyatlarıyla istenen enstrümanı, parçaları ve aksesuarları satın almak mümkün olabiliyor.