İlgili Kategoriler
Avantajlı Ürünler
Fiyat
Satıcı Tipi
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_APPROVE_SELLER_TITLE
Onaylanmış Satıcı
Türkiye’de veya uluslararası olarak yüksek bilinirliğe sahip markaların resmi satıcılarına “Onaylanmış Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_SUCCESSFUL_SELLER_TITLE
Başarılı Satıcı
Trendyol’daki son 6 ay performansıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlayan, kaliteli ve güvenilir hizmet veren satıcılara “Başarılı Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_AUTHORIZE_SELLER_TITLE
Yetkili Satıcı
Onaylanmış markaların resmi satıcılarının satışa sunduğu, ilgili markanın ürünlerine “Yetkili Satıcı” rozeti verilir.
Satıcı Tipi Nedir?
Fiyat Geçmişi
Ürün Puanı
"

Vanilya Özütü

" araması için 34 sonuç listeleniyor

Mis Gibi Kokusuyla Vanilya Özütü Çeşitleri Trendyol'da!

Vanilya; kokusu ile tatlı ve dondurma ikramlarının başrolünde yer alıyor. Mutlu hatıralarla ilişkilendirilebilen hoş kokusu sayesinde çok sayıda parfümde yaygın olarak kullanılıyor. Vanilya; mutlu hissettiren bir koku olmasının yanı sıra iyileşmeyi hızlandıran ve saçları besleyen birçok faydalı özelliğe de sahip. Şefler tarafından vanilya, unlu mamullerin tuzu olarak görülüyor. Tıpkı tuz gibi yiyeceklere sadece kendi aromasını katmakla kalmıyor, aynı zamanda çevresindeki tatları da zenginleştiriyor. Vanilya kullanılmayan bir yiyecek, mükemmel bir dokunuştan mahrum kalmış oluyor.

Vanilya, Orta ve Güney Amerika’da yetişiyor. Madagaskar-Bourbon, Meksika ve Tahiti olarak yerleşim yerlerine göre adlandırılan çeşitli vanilya türleri bulunuyor. Vanilya, orkidenin kabuğundan çıkarılarak elde ediliyor. Çeşitli işlemlerden geçirilerek mutfaklardaki yerini alıyor. Vanilya hasadı, yoğun emek gerektiriyor. Çünkü vanilyanın elde edildiği orkide çiçeği yılda yalnızca bir gün çiçek açıyor ve tozlaşma olması gerekiyor. Tozlaşma olmazsa vanilya üretimi yapılamıyor. Vanilyanın özünü çıkarabilmesi için de birtakım işlemlerden geçirilmesi gerekiyor. Bu da ekstra bir emek anlamına geliyor. Bu sebeple doğal vanilya özütü fiyatları, alternatiflerine göre biraz daha yüksek seyrediyor.

Vanilya, yiyeceklere verdiği tat ve kokuyla özellikle unlu mamullerin hazırlığında sıklıkla tercih ediliyor. Keklere, pastalara ve muhallebilere ekstra lezzet katıyor. Aynı zamanda meyve sularında da kullanılıyor. Fayda sağlayan özellikleri sayılamayacak kadar fazla olan Vanilya, mutfak dışında da tercih ediliyor. Kokusunun yatıştırıcı etkiye sahip oluşu sebebiyle bitki çaylarında kullanılıyor.Güzel kokulu bu çiçek, parfüm ve vücut spreylerinin içeriklerinde de kendine yer buluyor. Cilde ve deriye faydalı olan özellikleri sayesinde kozmetik ürünlerinin de vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Vanilya Güçlü Bir Antioksidan

Vanilya Güçlü Bir Antioksidan

Vanilya, vücut hücrelerini dış etkenlere ve toksinlere karşı korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidan özelliği taşıyor. Daha canlı ve sağlıklı bir cilde sahip olmaya yardımcı oluyor. Antienflamatuvar etkiye de sahip. Artrit, gut gibi durumlar ağrıları hafifletmeye yardımcı oluyor. Antienflamatuvar özelliğiyle öksürük ve baş ağrısını hafifletiyor. Antioksidan özelliğiyle hücre yenilenmesini desteklerken yaşlanma etkilerini azaltıyor. Vanilya cildi koruyor. B vitamininden zengin, doğal magnezyum ve potasyum içeriyor. Ayrıca, zengin içeriği ve muhteşem kokusuyla doğal afrodizyak olarak kabul ediliyor.

Vanilya aktif bileşenleriyle vücuttaki kötü kolesterol düzeyini düşüyor. Bu yönüyle kalp ve damar hastalıkları, kalp krizi, felç riskini azaltıyor. Kolesterol seviyesinin düşmesi metabolizmayı iyileştiriyor ve kilo vermeyi destekliyor. Kokusu vücutta yatıştırıcı bir etki sağlıyor. Dolayısıyla, vücudu, zihni gevşeterek kan basıncının düşmesini sağlıyor. Yatıştırıcı özelliğiyle daha kaliteli bir uyku sunuyor. Vanilya, mide yatıştırma özelliğine sahip olmasıyla sindirime iyi geliyor. Kendine özgü aroması mideyi rahatlatarak mide bulantısını önlüyor. Süte eklenecek bir damla vanilya özütü kusmayı, ishali, karın ağrısını ve krampları önlüyor. Magnezyum içermesi nedeniyle adet sancılarını hafifletmede yardımcı oluyor.

Vanilya ekstraktı, yatıştırıcı etkisiyle sadece mutfaklarda değil tıp dünyasında ve parfüm yapımında da tercih ediliyor. Ayrıca aromaterapi özelliğiyle sakinlik veriyor. Yara izlerini ve sivilceleri azalttığı için kozmetik ürünlerin de vazgeçilmezleri arasında. Saç uçlarındaki kırıkları ve saç dökülmelerini önleyen bir yağ olarak saç bakımında da kullanılıyor. Fakat vanilyanın gerçek ve sağlıklı etkilerinden yararlanabilmek için mutlaka gerçek vanilya veya gerçek vanilyadan elde edilen özütün kullanılması gerekiyor.

Mutfakta Kullanılan Farklı Vanilya Tipleri Nelerdir?

Mutfakta Kullanılan Farklı Vanilya Tipleri Nelerdir?

Vanilya sağlığa faydalı olmasının yanında hoş bir kokuya sahip olduğu için mutfakta en çok tercih edilen tatlandırıcılardan biri. Mutfak kullanımı için vanilyanın çok sayıda çeşidi bulunuyor. Vanilyadan üretilen doğal ürünler saf vanilya özütü, vanilya ezmesi, çubuk vanilya ve toz vanilya. Ancak vanilya şurupları ve vanilin gibi vanilyayı taklit eden ürünler de üretiliyor.

Vanilya sağlığa faydalı olmasının yanında hoş bir kokuya sahip olduğu için mutfakta en çok tercih edilen tatlandırıcılardan biri. Mutfak kullanımı için vanilyanın çok sayıda çeşidi bulunuyor. Vanilyadan üretilen doğal ürünler saf vanilya özütü, vanilya ezmesi, çubuk vanilya ve toz vanilya. Ancak vanilya şurupları ve vanilin gibi vanilyayı taklit eden ürünler de üretiliyor.

Vanilya şurupları ve vanilya kimyasal işlemlerden geçirilerek üretiliyor. Vanilya çubukları vanilya bitkisi olgunlaşmadan önce toplanıyor, haşlanıyor ve kurutuluyor. Kullanıma hazır hale gelmesi yaklaşık 9 ay kadar sürüyor. Çubuk tarçın gibi kullanılıyor. Kaynamakta olan süte ve reçele atılarak kullanılabiliyor. Bu çubuklardan vanilya tohumları da elde edilebiliyor. Kesme tahtası yardımıyla vanilya çubukları baştan uca kesiliyor ve kenar kısmında kalan tohumlar ayıklanıyor. Bu tohumlar tatlı, kek ve pasta yapımlarında kullanılabiliyor. Kekleri zengin bir tatla harmanladıkları gibi kek üzerinde küçük siyah vanilya parçacıkları görünmesine neden oluyorlar. Bu sebeple kekler daha şık görünüyor.

Toz vanilya, vanilya çubuklarının çok küçük doğranıp kavrulmasıyla elde ediliyor. Kavrulan çubuk parçaları toz haline getirilerek toz vanilya elde ediliyor. Vanilya ezmesi toz vanilyaya benziyor ancak vanilya özü ve vanilya tohum tanelerini içeriyor. Genellikle çeşitli tatlandırıcılar eklenerek üretiliyor. Ezilmiş vanilya çubuğu iyice öğütülerek tatlandırıcılarla macun haline getiriliyor. Şekersiz halinde tatlandırıcı olarak bal kullanımı tercih ediliyor. Vanilya ezmesi olarak adlandırılsa dahi aslında ezmeden daha çok sıvı bir kıvam alıyor. İçeriğindeki küçük siyah tanecikleri keklerde bir desen oluşturuyor. Şekersiz vanilya özütü ile tatlı ve hamur işlerine lezzet katmak mümkün oluyor.

Vanilya özütü çubuk vanilyanın alkolde bekletilmesiyle elde ediliyor. Elde edilen vanilya özütü kehribar rengini alıyor. Yemeklere çiçeksi bir dokunuş katıyor. Alkol kullanımı tercih etmeyenler için alkolsüz vanilya özütü de üretiliyor. Alkolsüz vanilya özütü gliserol, besin maddelerinde kullanılan koduyla E422, ile hazırlanıyor. Tat ve kullanımda alkolle üretilen ile alkolsüz üretilen vanilya özütünün hiçbir farkı bulunmuyor. Ancak, vanilya özütü pişirildiği zaman alkolden tamamen arınacağı için alkolde bekletilmiş çubuklarla üretilen özüt dünyada daha yaygın olarak kullanılıyor.

Vanilya birçok gıdayla muhteşem bir uyum sağlıyor. Vanilya deyince akıllara ilk gelen şey tatlı olsa bile tostlara, gözlemelere hatta ana yemeğe bile birkaç damla vanilya ekleyerek muhteşem tatlar elde edilebiliyor. Farklılık sevenler için kahveler ve sütlü içecekler de vanilya özütüyle zenginleştirilebiliyor. Ayrıca, bu karışımları hazırlarken vanilyanın sağlığa olan faydalarını da hesaba katmak gerekiyor. Vanilya ile lezzetli tatlara imza atarken bağışıklık sistemi güçlendirmek, kilo alımını dengelemek, kalp ve damar sağlığını korumak mümkün.

Vanilya özütü sıcak çikolataların tadını da bir üst seviyeye çıkarmayı başarıyor. Klasik sıcak çikolatanın içine bir damla vanilya özütü ve çubuk tarçın ekleyince Meksika sıcak kakaosu ortaya çıkıyor. Kahveler için de durum aynı. Alternatif kahveleri denemek isteyenlerin hazır şekerli şuruplara ihtiyacı yok. Çünkü vanilya özütüyle harika kahveler pişirebilmek mümkün oluyor. Gece uyumadan önce içilecek ballı sütün içine bir damla vanilya özütü rahat bir uykuya, sakinleşmeye ve stresin azalmasına yardımcı oluyor.

Sağlıklı beslenmeye önem verenleri tatlı alternatiflerinden ilki meyve püresi. Pişmiş herhangi bir meyveye eklenebilecek bir damla vanilya özütü sağlıklı beslenmeye bir örnek teşkil edebiliyor. Yine birkaç meyveyle birlikte harmanlanan vanilya sayesinde enfes ve sağlıklı smoothie’ler ortaya çıkıyor. Aynı tarifle partiler, davetler için ilginç meyve kokteylleri hazırlamak da mümkün oluyor. Unlu mamuller herkes için vazgeçilmez besinler arasında en başta geliyor. Vanilya fırıncılık sektöründe en fazla kullanılan ürünlerden biri. Vanilyalı gözleme, ekmek, pankek, cupcake için vanilya özütüne ihtiyaç duyuluyor.

Vanilya Özütü ile Vanilin Farkları Nelerdir?

Vanilya Özütü ile Vanilin Farkları Nelerdir?

Vanilin yapay vanilya olarak üretiliyor. Birçok tatlıya vanilya kokusu vermesi amacıyla ekleniyor. Vanilinin sadece %1’i vanilya bitkisinden elde ediliyor. Kalan kısmı selüloz, ağaç reçinesi gibi ağaçlardan gelen maddelerle sentetik olarak elde ediliyor. Vanilinin sentetik bir tatlandırıcı olduğu öğrenilince peki ‘vanilya özütü nedir?’ sorusu akıllara geliyor. Vanilya özütü, vanilya çubuklarının alkolde bekletilmesiyle elde ediliyor. Bu işlem sayesinde vanilyanın alkolde çözünmesi sağlanıyor. İşlem sonunda kehribar rengi bir sıvı ortaya çıkıyor. İşte bu sıvı vanilya özütü. Pişirme esnasında işlem sırasında kullanılan alkol tamamen uçuyor ve geriye sadece gerçek vanilya aroması kalıyor. Vanilya özütü uzun yıllar bozulmadan saklanabiliyor. Vanilin üretimi daha kolay olduğu için ekonomik. Bu sebeple tatlılarda sıklıkla kullanılıyor. Vanilya özütü vanilyanın yetiştiği yere göre tatlarında hafif farklı dokunuşlar içeriyor.

Madagaskar vanilyası zengin ve kremsi, Meksika vanilyası kıvamlı ve görece daha sert, Hint vanilyası kıvamlı ve çiçeksi, Endonezya vanilyası hafif, Tahiti vanilyası çiçeksi, Tonga vanilyası çiçeksi dokunuşlar içeriyor. Vanilya özütü tamamen doğadan üretildiği için kahvelere, tatlılara, pasta ve dondurmalara çok yakışıyor. Şefler saf vanilya özütünün fiyatına değer olduğunu söylüyor. Çünkü saf vanilya özütü kullanımında vanilinden elde edilemeyen çiçeksi bir dokunuş olduğuna değiniyorlar. Birkaç damla sıvı vanilya özütü, çok fazla vanilin tozunun veremediği tadı verebiliyor. Çünkü, vanilya özütü çok baskın bir tada sahip. Verdiği çiçeksi dokunuş sayesinde yiyeceklerin tadını anında yüksek seviyelere çıkıyor. Dondurmalarda vanilya özütü kullanıldığı zaman asla buzlanma gibi sonuçlar oluşmuyor ancak vanilin istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Baskın malzemenin vanilya olmadığı durumlarda vanilin kullanımdan herhangi bir sorun olmuyor. Çünkü vanilin kokusuyla hoş bir dokunuş oluşturabiliyor. Bu özellikle vanilin kullanımı destekleyecek, çikolata gibi baskın aromaların karışımıyla mümkün oluyor. Ancak, vanilyanın başrolde olduğu tatlılarda vanilin görevini tam anlamıyla yerine getiremeyebiliyor.

Doğal vanilya özütü ile vanilya şurupları da ciddi farklılıklar içeriyor. Vanilya şurupları da vanilya tadı ve kokusunu taklit ediyorlar. Vanilin gibi selüloz ve çeşitli ağaçlardan üretilen maddelerle yapılıyorlar. Gıda endüstrisinde sıklıkla kullanılıyorlar. Vanilya şurubu yapay tatlandırıcıların bir bileşimi olarak piyasaya sürülüyor. Doğru kullanılmadığı zaman yiyeceklerde acı bir tat bırakabiliyor. Vanilya özütü hava geçirmez bir kapta uzun süreler saklanabiliyor. Buzdolabına konulmaması gerekiyor. Vanilya aroması da vanilya özütüyle aynı şey değil. Yapılan tatlılara bir vanilya dokusu sağlıyor. Ancak, gerçek vanilyanın yerine kullanılabilecek bir alternatif olarak görülüyor. Yapısı gerçek vanilya özütünü taklit ediyor. Tıpkı vanilin gibi kimyasal işlemlerle elde ediliyor. Kek, tatlı ve pasta tariflerinde sıklıkla kullanılıyor.

1 Kaşık Doğal Vanilya Özütü Sadece 12 Kalori

1 Kaşık Doğal Vanilya Özütü Sadece 12 Kalori

Diyet yapanların en büyük şikâyeti diyet ürünlerinin lezzetsiz olması. Vanilya özütüyle muhteşem diyet alternatifleri hazırlamak mümkün oluyor. Sağlıklı beslenmek için vanilyanın diyet listesinde yer alması gerekiyor. Çünkü zayıflamaya yardımcı olan ve uzun süreli tokluk sağlayan besinlere vanilya özütüyle ekstra tat sağlamak mümkün oluyor. Ekstra kalori veya karbonhidrat olmadan vanilya özüyle lezzetli atıştırmalıklar ortaya çıkarılabiliyor.

Kavrulmuş meyve tek başına lezzetsiz olabiliyor. Çoğu tarifte meyveleri lezzetlendirmek için ekstra şeker gerekiyor. Ancak, dilim şeftali, çilek, armut veya kiraz fırında kavrulmadan önce vanilya özütüyle tatlandırılsa meyvenin doğal lezzeti ortaya çıkıyor ve vanilyanın çiçeksi özüyle bu harika lezzet tamamlanıyor. Hazır satılan vanilya aromalı yoğurtlar yoğun şeker yüklü. Sade yoğurta eklenecek yarım çay kaşığı vanilya özütüyle hazır yoğurtta olan yapay vanilya tadının önüne geçilmiş oluyor. Hem de lezzetli bir yoğurt elde edilmiş oluyor.

Badem unuyla krep harika oluyor! Badem unu sayesinde kreplerin kalorisi düşüyor. Ayrıca daha sağlıklı bir krep elde ediliyor. Bu muhteşem tarif için vanilya özütünü badem unuyla yapılacak karışıma birkaç damla damlatmak yeterli.

Tam buğday unuyla rafine şekersiz, vanilya özütü ile yapılan az yağlı kekler ara öğünlerin vazgeçilmezleri arasına giriyor. Hindistan cevizi şekeri, hurma püresi, çeşitli meyvelerle tatlandırılabilecek kekler, şekerli kekleri aratmıyor. Vanilya özütü keklere çiçeksi bir dokunuş sağlıyor. Bu tatlarla diyet yapmak çok kolay hale geliyor. Kakao ve vanilya çok yakışıyor. Sağlıklı beslenme ve diyet ürünlerinin en önemli parçalarından biri olan yulaf, vanilyaya çok yakışıyor. Sıcak yulaf lapası, kakao ve vanilya özütü ile şekersiz muhteşem bir yulaf pudingi yapılabiliyor.

Vanilya Özütünün İçeriği ve Çeşitleri Nasıldır?

Vanilya Özütünün İçeriği ve Çeşitleri Nasıldır?

Vanilya özütü, vanilin kullanılan bütün tatlılarda kullanılabilir. Egzotik, hoş kokulu yapısıyla mutfakların vazgeçilmezleri arasına giriyor. Vanilya özütü cam şişelerde piyasaya sürülüyor. Böylelikle uzun süre kullanıma hazır oluyor. Zengin tatlı kurabiyeler, kekler, muhallebiler, dondurmalar, meyve tabakları, gazlı içecekler, pudingler ve atıştırmalıklar vanilyayla daha da iştah açıcı hale geliyor. Şefler vanilyayı tuzlu ürünler ve ana yemeklerde de kullanıyor. Bir paket vanilin yerine keklere ve pastalara eklenecek birkaç çay kaşığı vanilya özütüyle keklerde, pastalarda yoğun vanilya tadı ve kokusu elde etmek mümkün.

Kek ve pasta yapımında bir paket vanilin ölçüsü için 2-3 çay kaşığı vanilya özütüne kullanmak gerekiyor. Kek ve pastalarda vanilya tadının olup olmadığı aranmıyor olsa bile vanilyasız bir kek hiçbir zaman gerçekten vanilya özütüyle yapılmış kekin yerini tutmuyor. Ayrıca, ev yapımı reçeller hazırlanırken birkaç damla vanilya özütü koymak reçellerin tatlarını daha da güzelleştiriyor. Kek, ıslak kek, pankek gibi tatlılara vanilya özütüyle sos hazırlamak mümkün. Bu soslar su, toz şeker, nişasta, tereyağı, krema ve vanilya özüyle hazırlanıyor. Bu ürünler pişirilince ortaya harika bir vanilya sosu çıkıyor. Süt, meyve suyu, tarçın, Hindistan cevizi gibi tatlarla da zenginleştirilen bu sos keklere çok yakışıyor.

Vanilya her ne kadar tatlı ürünlerle özdeşleşmiş olsa bile salataya, kızartmalara çok yakışıyor. Vanilya özütü ile et ve balıklara marinasyon yapmak ünlü şeflerin lezzet sırları arasında. Özellikle deniz ürünlerinde vanilya sosu sıklıkla tercih ediliyor. Sarımsak, defne yaprağı gibi ürünlerle karıştırılarak elde edilen soslar uluslararası mutfaklarda kullanılıyor. Vanilya her tadı daha da güçlendirse de bazı ürünlerle tam bir uyuşma sağlıyor. Vanilya da bir çiçek olduğu için lavanta, gül, nane, biberiye çiçekleriyle soslarda ve salatalarda muhteşem karışımlar oluşturulabiliyor. Tarçın, Hindistan cevizi ve karanfil gibi tatlı baharatlarla yakaladığı uyumla alternatif kek dolguları yapmaya olanak tanıyor. Çikolatayla inanılmaz yakışan vanilya bitter çikolatayla ise bir kontrast oluşturuyor.

Vanilya özütüyle hazırlanan dünya mutfağının ünlü tostu çok seviliyor. Yumurta, ekmek, süt, tereyağ, tarçın ve vanilya özütüyle hazırlanıyor. Süt, tarçın, vanilya özütü ve tuzun çırpılmasıyla elde edilen karışımla ekmekler kaplanıyor. Kaplanan ekmekler tereyağında önlü arkalı bir şekilde kızartılıyor. Bu tosta Fransız tostu adı veriliyor. En güzel tatlılar, kekler ve pastalar vanilya özütüyle yapılıyor. Eğer siz de tatlılarınızda gerçek vanilyanın çiçeksi dokunuşunu ve ferahlatıcı kokusunu yakalamak istiyorsanız Trendyol’daki vanilya özütü çeşitlerine mutlaka göz atın. İster tek tek ister çoklu seçeneklerle, boy boy, gram gram vanilya özütünü Trendyol’da bulabilirsiniz. Trendyol’un avantajlı kampanyalar dünyasına adım atmak çok kolay. Üstelik Trendyol hızlı teslimat ve güvenli alışveriş imkanlarını sizler için bir arada sunuyor. Trendyol’un indirimlerini kaçırmayın!

Vanilya Özütü Nedir?

Vanilya çubuklarının belli süre alkolde bekletilmesi ile elde edilen vanilya özütü, kehribar rengine sahip bir sıvıdır. Vanilya özütü; hamur işlerinde ve tatlılarda sevilerek kullanılır. Bu seçenek elde edilirken kullanılan alkol, işlem sonrasında uçan bir özellik taşır. Yaklaşık olarak sekiz ile on hafta arasında bekletilen vanilyanın özütü çıkarılır. Geriye ise sadece kokusu kalır. Uzun zaman saklanarak kullanılabilir. İçerisine eklenecek tatlıya ya da hamur işine tat ve aroma katması için birkaç damla kullanılabilir. Keskin bir aromaya sahip olduğundan fazla kullanılması tercih edilmez. Vanilya özütü kullanıldığında vanilyanın ekstra eklenmesine gerek yoktur. Kek, kurabiye ve pastaların vazgeçilmezi olan vanilya özütü, dondurmalar için de tercih edilir. Bunun dışında şampuan ve krem gibi pek çok ürünün yapımında da kullanılabilir.

Vanilya Özütü Nerede Satılır?

Hoş kokusu ve aroması ile pek çok alanda kullanılan vanilya özütü çeşitleri Trendyol'dan satın alınır. Vanilyanın kokusu, yumuşak ve mutluluk verici olarak adlandırılır. Unlu mamullerin vazgeçilmez ürünlerinden olan vanilya özü, yiyeceklere yalnızca kendi aromasını katmakla kalmaz. Aynı zamanda tatların da zenginleşmesini destekler. Meyve sularında, kek ve pastalarda sıklıkla kullanılan vanilya özütü, farklı gramajlar halinde Trendyol'da yer alır. Vanilya özütü mutfak dışındaki ürünlerin yapımında da tercih edildiğinden farklı olumlu etkiler bırakır. Yiyeceklere çiçeksi bir dokunuş katmak, farklı lezzetleri aromalandırmak, kahveleri ve sütleri yeni bir tatla deneyimlemek isteyenler vanilya özütünü kolayca satın alabilir.

Vanilya Özütü İle Vanilya Farkı Nedir?

Vanilya ve vanilya özütü arasındaki en belirgin fark; vanilyanın toz, özütünün ise sıvı formda olmasıdır. Vanilya bitkinin genel adıdır. Doğrudan bitkiden elde edilir. Ancak vanilya özütü, belli süre alkol içerisinde bekletilen vanilya çubuğundan elde edilen aromatik bir sıvıdır. İkisi de yiyecekleri lezzetlendirmek için kullanılır. Vanilya özütünün yalnızca birkaç damla kullanılması yeterlidir. Bu durum, vanilya tozunun veremediği lezzeti ve aromayı yiyeceklere katar. Vanilya özütü, vanilyaya göre daha baskın bir özellik taşır. İkisinin de kullanılırken doğru miktarlarda tercih edilmesi gerekir. Aksi takdirde ilave edildikleri yiyecekte hoş bir aroma yerine acı tat bırakır. Vanilya özütü, vanilyaya oranla kapalı bir kap ya da orijinal şişesi içerisinde uzun zaman saklanabilir.