İlgili Kategoriler
Marka
Satıcı Tipi
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_APPROVE_SELLER_TITLE
Onaylanmış Satıcı
Türkiye’de veya uluslararası olarak yüksek bilinirliğe sahip markaların resmi satıcılarına “Onaylanmış Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_SUCCESSFUL_SELLER_TITLE
Başarılı Satıcı
Trendyol’daki son 6 ay performansıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlayan, kaliteli ve güvenilir hizmet veren satıcılara “Başarılı Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_AUTHORIZE_SELLER_TITLE
Yetkili Satıcı
Onaylanmış markaların resmi satıcılarının satışa sunduğu, ilgili markanın ürünlerine “Yetkili Satıcı” rozeti verilir.
Satıcı Tipi Nedir?
"

Trombon

" araması için 19 sonuç listeleniyor
Antigua Bb Tb2211 Lq Trombon
Kargo Bedava

AntiguaBb Tb2211 Lq Trombon

30.056,63 TL
Sepete Git
Duffon DFT125 Trombon
Kargo Bedava

DuffonDFT125 Trombon

14.000 TL
Sepete Git

Trombon

Trombon

Nefesli bakır enstrümanlar arasında yer alan trombon, fincan şeklindeki ağızlığı ile çalınıyor. Hem çalma esnasında dudakların titreştirilmesi, hem de mekanizmasının ileri geri hareketi ile istenen sesi çıkarması mümkün oluyor. Tercihe ve ihtiyaca göre boru uzunluğunu ayarlamaya yarayan bir sürgüsü bulunan müzik aleti, kulis denilen bu sürgü yardımıyla değişik notaların rahatlıkla elde edilebilmesini sağlıyor. Solo performanslardan daha çok orkestralar için tercih edilen enstrüman, diğer müzik aletlerine eşlik ederek, gerekli ritimlerin tutulmasını sağlıyor.

Trompet ile kısmi benzerlikler taşımasına karşın, onun değişmiş hali olarak ifade edilen bu farklı müzik aleti, sesleri ve notaları esas olarak itiş çekiş mekanizması ile oluşturuyor. Sürgülü trompet adı verilen çalgının ses aralığı yetersiz kalınca trombon enstrümanının geliştirdiği ifade ediliyor. Pistonlu ve sürgülü olarak iki farklı türde olabilen müzik aletinin ses olarak ise özellikle tenor ve bas çeşitleri yoğun olarak tercih ediliyor. Ayrıca alto ve kontrbas çeşitleri de kendine orkestra ve bandolarda yer bulabiliyor.

Trombon fiyatları üretiminde kullanılan bakır malzemenin kalitesine, detaylardaki malzemelerin durumuna ve temel mekanizmasına göre değişiyor. Minimalist ve şık bir forma sahip olan müzik aleti, pek çok üflemeli çalgıya göre daha makul bir fiyat skalasında bulunuyor. Son dönemlerde görülmeye başlanan plastik versiyonları fiyat açısından daha da makul seçenekler sunabiliyor. Pek çok kategoride olduğu gibi müzik aletleri kategorisinde de geniş bir ürün yelpazesi sunan Trendyol, indirim ve kampanya dönemlerinde çok daha uygun ve erişilebilir fiyatlar sunuyor. Hem trombon fiyatları, hem de bu özel enstrümanın aksesuar ve bakım ürünleri oldukça cazip fiyat fırsatları ile satın alınabiliyor.

Trombonun Hikâyesi ve Tarihi

Trombon nedir diye merak edenlere, ilk örnekleri 15. yüzyılda görülen bu özel müzik enstrümanının yüzyıllar içinde değişim göstererek bugünkü formunu aldığını söylemek gerekiyor. Adının kökeni Latince kökenli “tromba” sözcüğünden gelen müzik aleti, hem isim kökeni olarak hem de ses ve işlev olarak trompet ile büyük benzerlikler taşıyor. Trompet pek çok batı dilinde benzer isimlendirmeler ile geçerken, trombon Almancada “posaune”, İngilizcede “sackbut” gibi isimlerle de anılıyor.

15. yüzyılda trompetten yola çıkılarak geliştirilen bu özel enstrüman, ilk dönemlerde daha çok kilise merkezli olarak dini müziklerin icrasında kullanılıyor. Kilise konserlerinin ve etkinliklerinin ardından başta bugünkü Almanya toprakları olmak üzere şato ve saraylarda boy gösteren müzik aleti, zaman orkestralara girmeyi başarıyor. İlk dönemler solo performansına rastlanmayan ve daha çok bir ritim enstrümanı olarak eşlikçi pozisyonda bulunan üflemeli çalgı, 18. yüzyıla gelinceye kadar bu pozisyon ile sınırlı kalıyor. 18. yüzyıldan itibaren ise önemli bestecilerin dikkatini çekmeye başlıyor. Pek çok ünlü besteci bu enstrümana has eserler yazmaya, solo performanslar oluşturmaya girişiyor. İlk olarak 1755 yılında Georg Wagenseil tarafından alto trombon bir konçerto yazılıyor, daha sonra 1762 yılında da Leopold Mozart alto trombon konçertosu kaleme alıyor. 1764'te Michael Haydn özellikle alto trombon yazdığı Re Majör Divertimento ile büyük ses getiriyor. 1769 yılına gelindiğinde Johann Georg Albrechtsberger’in alto trombon konçertosu dahil bu enstrüman için özel yazılmış geniş bir literatür ortaya çıkmış oluyor. Opera sahnelerinde 1870 yılından sonra dramatik etki yaratmak ve duyguyu güçlendirmek için özellikle kullanılan müzik aleti, başta Mozart'ın “Don Giovanni” ve “Sihirli Flüt” operaları olmak üzere pek çok opera eserinde bu özel enstrümana rastlamak mümkün hale geliyor. Bu dikkat çekici müzik aleti altın çağını ise büyük değişim ve gelişimler gösterdiği son 20 yılda yaşıyor. Farklı müzik türleri ile buluşan, modern müzikler ile kendine yeni kanallar açan enstrüman, çalmasındaki güçlüğe ve profesyonel ilgi gerektirmesine karşın giderek daha popüler olmaya başlıyor.

Trombon Nasıl Çalışır?

Trombon nedir diye merak edenler ve trompetten farkını soranların sesi mekanizmalarını incelemesi ve nasıl çalıştığını görmesi gerekiyor. Kullanıcının tercihine göre pirinç, altın kaplama, gümüş kaplama, plastik, ahşap ya da titanyum malzemelerden üretilebilen üflemeli enstrümanda fincan biçimdeki ağızlık belirleyici rol oynuyor. Bu ağızlığa dayanan dudaklar titreşerek sesi oluşturuyor. Kulis de denilen sürgü mekanizması ise farklı notalarda seslerin oluşmasına yardımcı oluyor. Piston trombon denilen tür, ortaya çıkardığın sesin sınırları bakımından sürgülü modellere benzese de, farklılığını sesinin renginde gösteriyor.

Trombon nasıl çalınır sorusuna yanıt vermek gerekirse, ağızlık ve kulis dışında, kalak denilen koni şeklinde bir parçası da bulunan nefesli çalgı, bu üç parçanın kusursuz uyumu ile istenen sesleri oluşturuyor. Ağızlık ve kalak kısmı benzer olmakla birlikte, orta kısım pistonlu ya da sürgülü olacak biçimde tasarlanabiliyor.

Bu çok özel müzik aleti ses bakımından tercihe göre tenor ya da bas olabiliyor. Pistonlu modeller için do ya da fa anahtarları tercih ediliyor. Kulis denilen türde ise sürgü parçası ileri geri oynatılarak farklı sesler çıkarılıyor. Boru uzatıldıkça çıkan ses pesleşmeye başlıyor, boru uzunluğu kısaldıkça ses de tiz bir hal alıyor. Glissando adı verilen tekniğin sürgünün ileri geri hareketleriyle rahatlıkla yapılabildiği enstrüman, bu yolla orkestralardaki işlevini başarıyla yerine getiriyor. Alto ve tenor dışında bas ve kontrbas türleri de bulunan enstrümanın senfoni ve operalarda üstlendiği rol de değişebiliyor. Bu modeller tercihe göre klasik senfonilerde ve opera eserlerinde solist olarak kullanılabiliyor. Bas ve kontrbas türleri de çok olmamakla solist olarak da kullanılabiliyor. Caz ve piston türündeki enstrüman türleri de belirli müzik türlerinde oldukça popüler müzik aletleri arasında yer alıyor.

Trombon Çalmak Nasıl Öğrenilir?

Klasik müzik eserleri ve caz müziği için büyük önem taşıyan üflemeli çalgılar pistonlu bas sürgülü tenor trombon gibi türleriyle müzik aletini öğrenmek isteyenler pek çok seçenek sunuyor. Üflemeli çalgılar trombon başta olmak üzere çalması oldukça güç ve uzmanlık isteyen müzik aletleri arasında yer alabiliyor. Klasik müzikte ve caz müzikte vazgeçilmez bir yere sahip olan bu enstrümanı öğrenmek isteyenlerin uzun soluklu bir çabayı göze alması gerekiyor. Blues, RnB, Pop ve benzer müzik türlerinde sıklıkla kullanılan enstrümanı öğrenmek için okul ve konservatuvarların yanı sıra özel müzik kurslarına da başvurulabiliyor. Sayıları çok fazla olmamakla birlikte nitelikli bir programla bu müzik aletini öğreten okullar bulunabildiği gibi, özel dersler de iyi bir öğrenme yolu olarak öne çıkabiliyor. Benzer enstrümanlara oranla hem çalan sanatçı, hem de eğitmen sayısı daha düşük olan bu özel aleti, küçük çocukların öğrenmesi maalesef mümkün olamıyor. Bedensel gelişimini henüz tamamlamamış çocuklar için korno ya da trompet enstrümanları daha doğru seçenekler olarak öne çıkıyor. Özellikle slide trombon da denilen enstrümanın bütün notalarını çıkarabilmek için kol uzunluğunun yeterli olması gerekiyor. Bu önemli sınırı geçebilen herkesin bu müzik aletini öğrenme şansı bulunuyor. Hem kadınlar, hem erkekler tarafından rahatlıkla öğrenilebilen, herhangi bir yaş sınırı da bulunmayan enstrüman için dudak ve ağız yapısının düzgün olması da büyük önem taşıyor. Öncelikle enstrümanın doğru biçimde tutulması, sonrasında üfleme teknikleri ve nota basmanın öğrenilmesi ile devam eden eğitim süreci, basit notalardan zor notalara doğru ilerliyor. Yoğun emek ve çaba gerektiren öğrenme süreci, istikrarlı bir çalışma ile başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Müzik ve nota bilgisi olan kişilerin kişisel çabalar, online ya da video eğitimleri ile yol alması da mümkün olabilse de oldukça zor olduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor. Bu özel müzik aletinin daha çok profesyonel bir uğraş gerektirdiğinin, en az bir yıl sadece nota basmayı öğrenmenin sürebileceğinin unutulmaması tavsiye ediliyor.

Trombon Bakımı ve Temizliği

Bütün müzik aletleri gibi, bu özel enstrüman da düzenli bir bakıma ve temizliğe ihtiyaç duyuyor. Üflemeli çalgıların tümünün her kullanımdan sonra mutlaka temizlenmesi ve bakımlarının yapılması gerektiği ifade ediliyor. Enstrüman çalındıktan sonra özellikle tene temas eden yerlerin oksitlenmemesi için sağlam bir temizlikten geçirilmesi gerekiyor. Temel parçaları sökülerek hem dış, hem iç temizlikleri yapılan enstrümanlar kullanılmadıkları zaman diliminde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı korumaya alınmış oluyor. İçinin ise uzun spiral fırçalarla temizlenmesi hem sonrasındaki performanslardaki ses kalitesini hem de enstrümanın ömrünü oldukça olumlu etkiliyor. Belirli aralıklarla yapılan bakımlarda ise hasar gören, zedelenen parçaların değiştirilmesi, leke ve kir birikimlerinin giderilmesi büyük önem taşıyor. Sürgülerin ve pistonların vazelin ya da ince yağ ile yağlanması daha uzun ömürlü olmalarını ve daha sağlıklı sesler oluşturmalarını sağlıyor. Yağlama işleminden önce mutlaka hassas bir bez ile boruların ve sürgünün silinmesi ve temizlenmesi gerekiyor. Aylık ve günlük bakım dışında genel bakım için uzman kişilerin yardımına başvurulması tavsiye ediliyor. Her parçanın temizliğinin farklı olabileceğinin, farklı mekanizmalar için farklı yağlar gerektiğinin de akıldan çıkarılmaması tavsiye ediliyor.

Bakırdan yapılan üflemeli çalgıların temizliği için özel temizleme bezleri tercih ediliyor ve aletlere uygun koruma çantaları ile taşırken ve beklerken herhangi bir aksilik olmasının önüne geçilmiş oluyor. Darbeler başta olmak üzere dış etkenlere karşı koruma sağlayan sert plastik benzeri çanta ve kılıflar enstrümanların doğru biçimde korunması için büyük önem taşıyor. Enstrüman ve gövdesinin temel parçaları kadar ağızlığı ve bazı aksesuarları doğru biçimde korumak için de özel kılıf ve çantalar bulunabiliyor.

Yeni başlayanlar için öğrenci modelleri denilen müzik aletlerin ya da orta ebattaki enstrümanların tercih edilmesi gerekiyor. Daha büyük hacimli olan profesyonel trombon modellerine göre daha küçük ebatta olan bu modeller, daha kolay ses elde etmeye ve nota basmaya imkân verebiliyor. Bu özel müzik aletini çalmada uzmanlaştıkça ve yapılan egzersizlerle üfleme kapasiteleri büyüdükçe daha büyük boy müzik aletlerinin kullanılması mümkün hale gelebiliyor.

Ağızlık Seçimi ve Plastik Trombon Modelleri

Doğru sesi ve tınıyı bulabilmek için enstrümanın en önemli parçalarından biri olan ağızlığın seçimi de önem taşıyor. Genellikle gümüş kaplama ya da altın kaplama metalden yapılan ağızlıklar, şekilleri de farklılık gösterebiliyor. Değişik sesler elde etmeye yarayan ağızlık modelleri, sesin tınısını ve tonunu değiştirebiliyor. Müzik aleti ilk alındığında kutusundan standart bir ağızlık çıksa da sonrasında kişinin kendi ağız yapısına, kullandığı aletin büyüklüğüne ve yapmak istediği müzik türüne göre yeni bir ağızlık alması tavsiye ediliyor. Trombon ağızlığı çeşitleri kadar ağızlığının içinin derinliği de sesin yapısını ve gücünü doğrudan etkiliyor. Mutlaka yapılacak müziğe ve istenen sese uygun bir ağızlık alınması büyük önem taşıyor.  Son dönemlerde popülerliği artan plastik trombon modelleri geleneksel enstrüman için eğlenceli ve ilginç bir açılım sunuyor. Öğrenciler ya da profesyoneller tarafından gönül rahatlığıyla kullanılabilen plastik modeller, gerçek bir enstrüman ile aynı performansı gösterebiliyor, diğer enstrümanlarla uyumlu olarak kullanılabiliyor. Bu özellikleri sayesinde bandolar ve orkestralarda gönül rahatlığıyla kendine yer bulabilen plastik enstrümanlar, giderek artan bir ilgiyle karşılanıyor.

Oldukça sağlam malzemeden üretilen plastik trombon modelleri, herhangi bir kırılma ya da çatlak durumunda güçlü bir tutkal ya da Japon yapıştırıcısı gibi çözümlerle tamir edilebiliyor. Günlük hayatta rahat kullanım için tasarlanan bu ürünler, bakır modellere oranla dış etkilere karşı daha dayanıklı ve sağlam bir durumda bulunuyor. Bakım süreçleri en az bakır modeller kadar özen ve dikkat isteyen plastik modellerin monte edilmesi ve bakımı bakır modellere oldukça benziyor. Bu enstrümanlarda da tıpkı bakır versiyonlarında olduğu gibi susturucu kullanılabiliyor, aynı mekanizmalar aynı yağlarla yağlanabiliyor. Gündelik hayatta daha pratik bir kullanım sunduğu için tercih edilen bu yenilikçi modellere bakır modellerin ağızlığı da monte edilebiliyor. Her ne kadar bakır enstrüman modelleri parlak ve şık yapılarıyla estetik bir görünüm sunsa da, plastik modeller de neşeli ve sempatik görünümleri ile kalpleri fethedebiliyor. Canlı ve parlak renklerdeki modelleri sağladıkları eğlenceli görünüm ile özellikle modern müzik türleri için daha uygun bir stil sağlıyor.

Trombon Aksesuarları ve Fiyatları

Pistonlu, bas, sürgülü, tenor trombon ağızlığı çeşitleri ya da diğer aksesuarlar da tıpkı enstrüman modelleri gibi Trendyol güvencesiyle kolaylıkla satın alınabiliyor. Trendyol’da dünyaca ünlü enstrüman markalarının farklı özellikteki pek çok modeline ulaşmak mümkün olabiliyor. Kullanıcının ihtiyacına ve tercihine göre alacağı enstrüman türünde yüksek kaliteli modeller bulunabiliyor. Yapılmak istenen müziğe uygun modellerin yanı sıra ihtiyaç duyulan tüm parçalar, aksesuarlar ve temizlik ürünleri de gönül rahatlığıyla alınabiliyor.

En önemli aksesuarlardan biri olan surdin sayesinde sanatçılar diledikleri gibi egzersiz yapma imkânına kavuşuyor. Bakır ve pirinç enstrümanlar için tasarlanan surdin modelleri, müzik aletinden çıkan sesin düzeyini ayarlamaya ve böylelikle istenilen her yerde kullanıma olanak sağlıyor. Bu özel enstrümanın çanta ve kılıf seçenekleri de oldukça geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Çanta ve kılıf aksesuarları müzik aletinin kendisi için olabildiği gibi sadece ağızlık kısmı için de mükemmel koruma sağlayan ürünler bulunabiliyor. Yüksek kaliteli metal malzemelerden üretilmiş trombon maşası ya da standı gibi ürünler de kullanıcılar için kusursuz aksesuar seçenekleri olarak öne çıkıyor.

Üflemeli çalgılar ve aksesuarları ile birlikte temizlik için gerekli ürün ve araçlar da Trendyol sitesi aracılığıyla kolayca satın alınabiliyor. Bu enstrümanın yapısına özel olarak tasarlanmış mikrofiber iç temizlik bezi gibi pek çok ürün de ürün yelpazesi içinde yerini alıyor. Aletin iç kısmında biriken nemi ve kirleri kolayca emen ve tek hareketle iz bırakmadan kusursuz bir temizlik sağlayan mikrofiber bezler, çamaşır makinelerinde yıkanabiliyor ve defalarca kullanılabiliyor. Yüksek kaliteli malzemeden üstün teknoloji biçimde üretilmiş temizlik bezleri 5 yıla kadar varan ömürleri ile sanatçıların en büyük yardımcısı oluyor. Temizlik ve bakım için kullanılan özel yağlar ve kremler de popüler ürünler arasında bulunuyor. Temizlik ürünleri tek tek bulunabildiği gibi, içinde yüzey temizlik bezi, iç temizleme fırçası, ağızlık temizleme fırçası, slide yağı ve tuning slide yağı gibi ihtiyaç duyulan farklı ürünlerin bir arada sunulduğu setler halinde de satın alınabiliyor. Trendyol hem enstrümanlar hem temel parçalar, hem de aksesuarlar konusunda sunduğu geniş ürün yelpazesi ile müzisyenlerin tüm ihtiyaçlarına en doğru yanıtları veriyor, en uygun fiyatlarla erişim imkânı sunuyor.

Trombon Nasıl Çalınır?

Trombon, bir bakır nefesli çalgıdır ve diğer nefesli çalgılara benzer bir şekilde çalınır. İlk olarak, tromboncunun doğru duruş ve nefes tekniği ile başlaması gerekir. Doğru şekilde çalmak için kişi ağzına enstrümanın kamışını yerleştirir ve nefes alır. Bu ağızlığın kullanımı, trombonun tonu ve tonlama için çok önemlidir. Ağızlığın doğru bir şekilde tutulması ve dudakların yuvarlak olması gerekir. Nefesin yeterince derin olduğundan emin olunur ve doğru zamanda nefes verilir. Trombonu tutarken sol elinizin kayışın üzerinde, sağ elinizin ise kayışın altında olmasına dikkat etmeniz önemlidir. Daha sonraki aşamada, trombonun kaygan boruları kullanılarak, farklı notalar üretmek için çalınan seslerin yüksekliği ve düşüklüğü ayarlanır. İyi bir şekilde çalabilmenin anahtarı, doğru kaygan boru teknikleri, nefes kontrolü, parmak pozisyonu ve akıcı bir tını elde etmek olarak ifade edilir.

Kaç Çeşit Trombon Vardır?

Trombonlar birkaç türe sahiptir ve en yaygın olarak kullanılan çeşit, tenor trombon olarak bilinir. Okullarda öğrencilerin öğrenmesi için de sıklıkla tenor kullanımı gerçekleştirilir. Bir diğer tür olan tenore, daha büyük bir boyuta sahip olan ve daha düşük notalarda çalmak için tasarlanan bas trombondur ve genellikle orkestralarda kullanılır. Caz müziğinde kullanılan alt trombonlar, diğerlerinden daha küçük bir boyuta sahiptir ve daha yüksek notaları çalmak için tasarlandığı bilinir. Bunların yanı sıra bu müzik aletinin farklı özelliklere sahip olan çeşitleri de vardır. Soprano olarak adlandırılan, diğerlerinden daha küçük bir boyuta sahiptir ve daha yüksek notalara çıkabilir. Valve olarak bilinen de trombonun klapesi olan valflerle donatılmıştır ve daha farklı bir ses tonuna sahiptir.

Trombon Hangi Müzik Türünde Kullanılır?

Üflemeli bir çalgı olan trombon; genellikle caz, klasik müzik, konser bantları, orkestralar ve pop müzik türünde kullanılabilir. Bu müzik aleti, genellikle büyük bantlar ve orkestralar için yazılmış müzik eserlerinde solo ya da eşlikçi olarak tercih edilir. Trombon basit bir tasarıma sahip olmasına rağmen, caz müzikte önemli bir rol oynar ve solistler için belirleyici bir çalma tarzına sahiptir. Caz müziğinde bu aleti çalan kişilerin soloları ve trombon kısımlarının seyirciler tarafından sevildiği bilinir. Trombon, diğer üflemeli çalgılarla birlikte harmoni sağlamak için de kullanılır. Bazıları; klarnet, trampet ve saksafon gibi diğer üflemeli müzik aletleriyle birlikte kullanılırken, bazıları orkestra ve konser bandolarında diğer yaylı çalgılarla birlikte kullanılır.