İlgili Kategoriler
Fiyat
Fiyat Geçmişi
Satıcı Tipi
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_APPROVE_SELLER_TITLE
Onaylanmış Satıcı
Türkiye’de veya uluslararası olarak yüksek bilinirliğe sahip markaların resmi satıcılarına “Onaylanmış Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_SUCCESSFUL_SELLER_TITLE
Başarılı Satıcı
Trendyol’daki son 6 ay performansıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlayan, kaliteli ve güvenilir hizmet veren satıcılara “Başarılı Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_AUTHORIZE_SELLER_TITLE
Yetkili Satıcı
Onaylanmış markaların resmi satıcılarının satışa sunduğu, ilgili markanın ürünlerine “Yetkili Satıcı” rozeti verilir.
Satıcı Tipi Nedir?
"

Sigorta

" araması için 17219 sonuç listeleniyor
Cata Ct-9182 Dijital Zaman Saati
Kargo Bedava

CataCt-9182 Dijital Zaman Saati

(1)
389 TL
Sepete Git

Güvenle Kullanabileceğiniz Sigorta Çeşitleri Trendyol'da!

Ev ve ofislerde daha güvenli bir elektrik kullanımı için vazgeçilmez olan sigorta kutusu ürünleri, olası risklere karşı elektronik aletleri koruma işlevi de üstleniyor. Evin tüm elektrik tesisatının bağlı olduğu bu özel sistem, şalterleri sayesinde istendiğinde evdeki elektrik akımının tamamen kapatılabilmesine olanak tanıyor. Ana elektrik hattından bina girişine, oradan elektrik sayacını geçtikten sonra elektrik sigorta kutusu ürünlerine gelen elektrik, bu kutu sayesinde kolayca kontrol edilebiliyor. Arıza ya da kısa devre durumunda bu sigortalar otomatik olarak atıyor ve akımın kesilmesini sağlıyor. Böylelikle olası yangın ihtimalinin önüne geçilmiş, evdeki elektrikli ve elektronik eşyalar korunmuş oluyor.

Ev ve iş yerleri dışında arabalar ve elektrikli ev aletleri içinde de yoğun olarak kullanılan sigorta seçenekleri, elektrik akımının olduğu her yerde ve her cihazda oldukça önemli bir işlev üstleniyor. Sigorta panosu üzerinden kontrol edilen bu aksam konforlu bir yaşam için gerekli elektriği dağıtmaya da yardım ediyor. Tesisatları ve cihazları koruyan sigortalar yandığında ya da devre dışı kaldığında aynı özellikteki sigortaların bulunması ve takılması gerekiyor. Farklı özellikler taşıyan sigortaların kullanılması da ciddi riskler oluşturabiliyor. Elektrik sigorta çeşitleri yapıldıkları malzemenin kalitesi, koruma kapasiteleri ve diğer etkenlere bağlı olarak farklı fiyat seçenekleri sunabiliyor. Trendyol, tekli sigorta kutusu ürünlerinden 24’lü sigorta kutusu seçeneklerine, sıva üstü sigorta türlerinden dekoratif sigorta kutusu seçeneklerine geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Ayrıca 12’li sigorta kutusu çeşitleri de işlevsel kullanım sağlıyor. Farklı markaların ürettiği modelleri özellikleri, kapasiteleri ve anahtar sayıları gibi özellikleri ile detaylı olarak incelemek ve en uygun modeli cazip sigorta kutusu fiyatları ile satın almak mümkün oluyor.

Sigorta Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sigorta Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sigorta kutusu prensip olarak içinden geçen akımın belirlenen değerin üzerine çıkmasını önleyen bir mekanizma olarak çalışıyor. Sigortalar akım gücünü bu değerin altında tutarak devre elemanlarını ve devreye bağlı olan tüm cihazları arıza ve yanma riskine karşı koruyor. Elektrik sigorta çeşitleri bu işlevlerini daha rahat yerine getirebilmeleri için genellikle ev ya da ofisin girişinde yer alan bir sigorta kutusu içine yerleştiriliyor. Sigortaları muhafaza eden bu kutu farklı anahtar sayılarına sahip olabildiği gibi, değişik tür ve modellerde de olabiliyor. Cam, porselen, plastik, termik ev sigorta çeşitleri ihtiyaca ve tercihe göre farklı seçenekler sunabiliyor.

Her elektrik tesisatı belirli bir amper değerine göre yapılandırıldığından ve tesisata bağlanan cihazlar da aynı biçimde yüksek amper değerlerinden zarar görebileceğinden sigortalar bu değeri ideal seviyede tutarak koruma sağlıyor. Amper çeşitleri de bu anlamda farklı sigorta kutularının ve elektrik tesisatlarının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik oluyor. Örneğin 2, 10, 15, 16, 25, 30, 32, 40, 50, 60 amper sigorta çeşitleri düşük bir elektrik akımının olduğu alanlarda kullanılır. Öte yandan 80, 100, 125, 150 amper sigorta ise daha yüksek akımlı alanlar için tercih edilir.

Elektrik tesisatlarının büyüklüğüne, kapasitesine ve kullanım durumuna göre çok sayıda sigorta kullanılması gerekebiliyor. Karmaşık olmayan ve yükü az olan basit tesisatlar için tekli sigorta kutusu yeterli olurken, 12’li sigorta kutusu ya da 24’lü sigorta kutusu gibi ürünler çok sayıda çok sayıda anahtarın yer aldığı tesisatlar için kusursuz seçenekler oluşturuyor. 12’li sigorta kutusu içinde 12 ayrı sigorta anahtarı yer alıyor ve tesisatın içindeki aydınlatma elemanları ile prizler ihtiyaç duydukları kapasiteye göre farklı anahtarlara bağlanıyor. Sadece bir anahtar kapatıldığında sadece ona bağlı olan elektrik akımı duruyor, evdeki diğer bölümler eskisi gibi çalışmaya devam ediyor.

Sigorta Kutusunun Özellikleri Nelerdir?

Sigorta Kutusunun Özellikleri Nelerdir?

Tekli ya da çoklu olarak üretilen sigorta kutusu ürünleri ısı artışlarına, yüksek neme, yüzeysel akım kaçaklarına karşı dayanıklı malzemelerden üretiliyor. Topraklanma bağlantıları ile güçlendirilen, pas yapmayan yüksek kaliteli malzemelerden üretilen sigortalar, uzun yıllar boyunca güvenli biçimde kullanılabiliyor. Açma kapama mekanizmaları dayanıklı olarak tasarlanan ve kolay bozulmayan bu ürünler, ihtiyaca göre tekli ya da çoklu anahtarlara sahip olarak satın alınabiliyor. Kutunun değiştirilmesi ya da kapak kısmı gibi parçaların ayrıca alınması da mümkün olabiliyor. Esas işlevleri sigorta mekanizmalarını korumak olan kutu modelleri kolayca monte edilebiliyor, pratik kullanımı ile öne çıkıyor. Sıva üstü sigorta kutusu çok daha kolay takılıp çıkarılabiliyor ve pratik biçimde kutuya müdahale etmek mümkün oluyor. Sıva altı sigorta kutusu ürünleri ise daha güvenli ve sağlam yapıları ile öne çıkıyor.

Ev dekorasyonları için sıklıkla tercih edilen, gözü rahatsız etmeyen yapısıyla estetik bir görünüm sunan sıva altı sigorta kutusu modelleri, başta ev ve ofisler olmak üzere apartman, iş yeri ve daha pek çok alanda gönül rahatlığıyla kullanılabiliyor. Dekoratif sigorta kutusu ise standart bir görünüm istemeyenler için kusursuz alternatifler sağlıyor. Genellikle sıva altına yerleştirilen, gözü rahatsız edecek çıkıntılar oluşturmayan bu modellerin üzerinde farklı resim ya da yazılar bulunabiliyor. Bu kutular, sigortaları gizlemeye imkân veren tasarımları sayesinde hem ev dekorasyonunun bir parçası haline geliyor, hem de işlevsellikleri ile pratik bir kullanım sunuyor. Farklı sigorta kutusu ürünleri kullanıcıların tercihine göre anahtarların durumunu gösteren şeffaf kapaklara ya da tamamen kapatan ve içini göstermeyen kapaklara sahip olabiliyor.

Daha güvenli bir elektrik tesisatı kullanımı sağladıkları için tercih edilen sigorta sistemleri, kısa devre, elektrik çarpması, tesisatın zarar görmesi, elektronik ürünlerde kalıcı hasar gibi pek çok olumsuzluğun mümkün olduğunca önüne geçiyor. Elektronik sigorta da son teknolojik donanım ile kullanıcıların işlerini kolaylaştırıyor. Bu nedenle tüm tesisatlarda kullanılması zorunlu olan elektrik sigorta kutusu, ev ve iş yerlerinde riski minimuma indirerek daha emniyetli bir kullanım sunuyor. Bu ürün sayesinde sigorta paneli üzerinden tüm alanın elektrik akımı kontrol edilmiş oluyor. Evler ve küçük iş yerleri için geliştirilen klasik sigorta kutularının yanı sıra pek çok farklı model de bulunuyor. Hem işlev, hem de görünüm olarak farklı seçenekler sunan bu ürünler, büyük binalar ya da iş yerleri söz konusu olduğunda daha gelişmiş ve ebat olarak büyük seçenekler gerektiriyor.

Ev ve iş yerlerinin çizilmiş elektrik tesisatı projelerine uygun biçimde konumlanan sigorta kutuları, manuel olarak açma ve kapama işlemlerini mümkün kıldığı gibi, istenmeyen akımları otomatik olarak kesme özelliği de sağlıyor. Akımı belirlenen üst sınıra kadar geçiren ve bu sınır aşıldığı anda akımı kesen sigortalar, aşırı akım gündeme gelince otomatikman kendini kapatıyor. Bu sayede elektronik hassas cihazlar korunduğu gibi, aşırı yüklenme ve ısınma sonucu tesisatta görülebilecek hasarların da önüne geçiliyor.

Sağlam malzemeden yapılan sigorta kutularında en sık yaşanan sorunların başında kapak kırılması ya da kapağın yerinden çıkması geliyor. Tırnaklı olarak tasarlanan kapaklar, tırnak zorlandığında da işlevsiz hale gelebiliyor. Sigortaların açıkta kalarak dış etkilerden zarar görmemesi için kırılan kapakların hızla yenilenmesi tavsiye ediliyor. Uygun kapak bulunamadığında ise yeni bir kutu alınmak zorunda kalınabiliyor.

Sıva Altı ve Sıva Üstü Seçenekler

Sıva Altı ve Sıva Üstü Seçenekler

Şalter kutusu olarak da adlandırılan sigorta kutusu modelleri, elektrik akımı olan tüm yapılarda ve yapı bölümlerinde yerini alıyor. Sigorta şalter aracılığı ile açılıp kapatılıyor. Bina projelerinde nereye konulacağı önceden belirlenen ve elektrik tesisatının kalbinde yer alan bu özel ürünler, sıva üstü ya da sıva altı gibi türlere ayrılıyor. Sıva altı modeller ev ya da ofisin inşaat aşamasında yerleştiriliyor. Yapının ihtiyaç duyduğu elektrik sigorta sistemine uygun olarak boyutları belirlenen sıva altı kutular, duvarın içine açılan bir oyuğa vida yoluyla monte ediliyor ve sonradan çıkarılması pek mümkün olmuyor. Tesisat işleri halledildikten ve şalterler monte edildikten sonra etrafı tamamen harç, alçı gibi malzemelerle kapatılıyor ve sigorta kutusu şık bir kapakla estetik biçimde gizleniyor. Daha pratik bir monte işlemi olan sıva üstü kutular ise tamamlanmış duvarın üzerine gövdesi dışarıda kalacak biçimde monte ediliyor. Elektrik tesisatının giriş, çıkış, dağıtım ve akım koruması gibi işlevlerinin yerine getirildiği bu kutular, opak ya da şeffaf kapaklarla kapatılıyor. Şeffaf kapaklarda anahtarların açık mı kapalı mı olduğu rahatlıkla görülebiliyor.

Sigorta mekanizmalarını dışarıdan gelen farklı etkenlere, nem gibi faktörlere karşı koruyan kutular, yetkisiz erişimlerin önüne geçmek ve çocukları daha etkili biçimde korumak için çoğunlukla yüksek noktalara konuluyor. Isınma yapmayan, ısı ve darbelere karşı dayanıklı olacak biçimde üretilen kutular, geniş iç hacimleri sayesinde kolayca kullanılabiliyor ve şık bir görüntü sunuyor.

Sigorta Kutusu Türleri ve Modelleri Nasıldır?

Sigorta Kutusu Türleri ve Modelleri Nasıldır?

Elektriği iletmeyen malzemeden üretilen sigorta kutuları, çoğunlukla plastik malzemeler kullanılarak tasarlanıyor. Uzun yıllar verimli ve sorunsuz biçimde kullanmaya imkân tanıyan yüksek malzeme kalitesi, aynı zamanda daha estetik bir görünüm sağlıyor. Özellikle taş sigorta çeşitleri sıklıkla tercih ediliyor. Bunun yanı sıra seramik, akıllı, ikili sigorta gibi modeller de kolay bir kullanım imkânı sunuyor. Nötr kesmeli sigorta çeşitleri ise fabrika ve atölye gibi alanlar için sıklıkla tercih ediliyor.

Otomatik, cam, buşonlu, bıçaklı ve yüksek gerilim gibi türleri bulunan elektrik sigortaları, farklı işlevleri başarıyla yerine getiriyor. Elektrik sigortası çeşitleri kişilere kolaylık sağlıyor. Bu modellerde sigorta şalter kullanılarak dizayn ediliyor. Elektrik şalterinin indirilip kaldırılması ile veriliyor. Buşonlu sigorta seçenekleri ise aşırı akıma karşı koruma sağlamak için tercih ediliyor. NH sigorta da denilen ve çoğunlukla yüksek akımların olduğu tesisatlarda tercih edilen sigorta modelleri, kısa devre durumunda ortaya çıkan yüksek ısının bakır iletkeni koparması ve akımın bu yolla kesilmesi prensibine dayanıyor. Kesme kapasitesi çok yüksek olan ve kullanımı pek pratik olmayan bu ürünlerin kısa devre riski az olan tesisatlar için tercih ediliyor. Açma kapama işlemine izin vermeyen bu sigortaların, herhangi bir arıza ve kesilme durumunda bu sigortaların yenisiyle değiştirilmesi de gerekiyor.

En yaygın sigorta türü olan anahtarlı otomatik sigorta modelleri, 2 Amper’den 120 Amper’e kadar farklı güç seçenekleri sunuyor. Monofaze da denilen tek fazlı ürünlerinin yanı sıra 3 faz sigorta çeşitleri de bulunan otomatik modeller, açma süresine göre de farklılık gösterebiliyor. Tek faz için kullanılan türler W otomat olarak adlandırılıyor ve evlerde yaygın olarak kullanılıyor. 3 faz sigorta çeşitleri ise K ve N otomat olarak ikiyi ayrılıyor. Bu sigortalar tetikleme türüne göre de B tip ve C tip olarak farklılık gösteriyor. Daha hızlı olan B tipi otomatik modeller ağırlıkla aydınlatma ve prizler, yavaş tip denilen C tipi çeşitler ise buzdolabı, klima gibi endüktif elektronik cihazlar için tercih ediliyor. D tipi sigortalar ise ani aşırı akım oluşturan özel aygıtlar için kullanılıyor. D tipi otomatik sigorta çeşitlerine günlük yaşamda sıklıkla rastlanır. Bunun yanı sıra l tipi sigorta modelleri de işlevsel yapıları sayesinde öne çıkıyor. Ayrıca yüksek gerilim trafoları için özel tasarlanan sigortalarda ise çok daha gelişmiş ve yüksek korumalı ürünler de bulunur. Özellikle sigorta rölesi kaçak akımları önlemeye yardımcı oluyor.

Farklı Sigorta Kullanım Alanları Nelerdir?

Farklı Sigorta Kullanım Alanları Nelerdir?

Araçlar dışında ütü, fırın gibi yoğun elektrik akımı kullanan elektrikli cihazlarda da cam ya da porselen farklı sigorta çeşitleri kullanılabiliyor. Sigorta teli açıkta gövdeye sarılı olan porselen sigorta modelleri, cam kadar yaygın kullanılmıyor. Cam porselen sigorta çeşitleri daha minimal tasarımları ile genellikle oldukça küçük ebatlarda oluyor. Sigortalar ev ve iş yeri tesisatlarının yanı sıra elektrik kullanan pek çok cihaz ve sistemde oldukça fonksiyonel görevler üstleniyor. Kondansatör tipli silindir, direnç tipli aksiyel, diyot tipli termik, plastik silindir termik, termostat, cam, porselen ve termik sigortalar oldukça geniş bir kullanım alanı buluyor. Farklı sigorta türleri arasında sıcağa duyarlı yapısıyla ayrılan termik sigortalar, ısı riskli bir düzeye çıktığında elektrik akımını anında kesiyor.

Elektrikli cihazlarda güvenlik için büyük önem taşıyan bu sigorta modeli başta elektrikli ocaklar, mikrodalga fırınlar, buzdolapları, kahve makineleri, fanlar, saç kurutma makineleri olmak üzere pek çok elektrikli alette güvenlik amacıyla kullanılıyor. Bu sigortalar ayrıca robotik sektöründe farklı devreler kurmaya ve güvenli biçimde çalıştırmaya da yarıyor. Termik modeller ışıklı anahtarlar gibi farklı elektrik devrelerine de bağlanabiliyor ve diğer önlemler yeterli gelmediğinde devreye giren ekstra bir mekanizma olarak işlev görüyor.

Termik ev sigorta çeşitleri ise ev ve iş yeri elektrik tesisatı sistemlerinin daha etkili bir biçimde korunması için tercih edilebiliyor. Termik manyetik kompakt sigortalar daha verimli ve entegre bir kullanım için de sıklıkla ön plana çıkabiliyor. Termik ev sigorta çeşitleri farklı ebat, kapasite ve işlevleriyle çok özel seçenekler sunabiliyor.

Sigorta ürünleri araçlar için de benzer fonksiyonları taşımak üzere geliştiriliyor ve sigorta kutusu modelleriyle araç sigortalarının işlevsel biçimde korunması sağlanıyor. Kısa devre, ani akım yüksekliği ya da akım dalgalanmaları gibi sorunların araçların dijital aksamına zarar vermesini, elektrikli kısımlarını bozmasını önleyen araç sigortaları, aşırı yüklenmede elektrik akımını keserek aşırı ısınma ve yangın riskini ortadan kaldırıyor. Farklı boyutlarda üretilen cam sigorta en yaygın kullanılan sigorta türleri olarak öne çıkıyor. Düşük akım geçen tesisatlar için tercih edilen cam, porselen sigorta çeşitleri dışında bıçaklı sigortalar da araç tesisatlarında yaygın olarak kullanılıyor. Yeni nesil araçlarda ise mikro bıçaklı mini sigortalar daha yaygın olarak ön plana çıkıyor. Araçlarda birden fazla noktada güçleri 10 ile 30 Amper arasında değişen onlarca sigorta bulunuyor ve renklerinden amper değerleri anlaşılabiliyor.

Mavi sigortalar 15 amper, sarı olanlar 20 amper, yeşil renktekiler ise 30 amper değerinde oluyor. Araç sigortaları aynı zamanda ikaz özelliği de taşıyor ve arızaların nerede olabileceğine dair ipucu veriyor. Akünün korunmasında ve daha uzun ömürlü olmasında da önemli bir rol üstlenen sigorta sistemleri, kısa devre ya da akım yüksekliği gibi sorunlar nedeniyle klimalar gibi hassas bölümlerin zarar görmesinin önüne geçiyor. Arabalarda yer alan sigorta kutusu, sigortaların daha güvenli biçimde korunmasının sağlıyor ve elektrik tesisatının neden olduğu arızaları en aza indirmeye yardımcı oluyor. Uzman kişilerde değiştirilmesi tavsiye edilen bu sigortaların daha verimli biçimde çalışmaları için özel sigorta kutuları da bulunuyor.

Bu modellerin yanı sıra ses sistemi, klima, ev elektrik, bina elektrik sigortası çeşitleri de bulunur. Her biri belirli bir amaç doğrultusunda dizayn edilmiş olan bu ürünler günlük yaşamın farklı noktalarında karşımıza çıkar. Örneğin klima sigortası çeşitleri, söz konusu cihazın çalışması için gerekli elektriğin oluşmasını sağlar. Öte yandan araba elektrik sigortası da aydınlatma başta olmak üzere birçok farklı işlevi yerine getirir. Elektrik saati sigortası ise genellikle bina ya da ev girişlerinde görülür.

Sigorta Modelleri ve Fiyatları Nasıldır?

Sigorta Modelleri ve Fiyatları Nasıldır?

Sigorta kutusu fiyatları markası, modeli, türü ve malzeme kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Örneğin 25 amper sigorta fiyatı sayesinde sıklıkla tercih ediliyor. Öte yandan 2000 volt ve 380 volt sigorta çeşitleri fiyatlandırılırken farklı unsurlar dikkate alınıyor. Ev ve ofisler için daha uygun sigorta ve sigorta kutusu seçenekleri bulunurken, elektrik yükünün ve riskin ağır olduğu tesisatlarda daha gelişmiş modellerin tercih edilmesi gerekiyor. Sigorta fiyatları işlevsel özelliklere göre de değişiyor. Yüksek koruma sağlayan, uzun ömürlü ve fonksiyonel ürünler kadar, görünümleri itibariyle estetik ürünler de ön plana çıkıyor. Sıva altı ya da sıva üstü modellerin estetik kapak yapıları tercih nedeni olabiliyor. Farklı desen, yazı ya da resimlerle süslenmiş modeller ev dekorasyonlarının bir parçası olarak işlev görebiliyor. Gömme sigorta kutusu çeşitleri ise estetik bir görünüm yarattığı için sıklıkla tercih ediliyor.

Oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Trendyol, farklı markaların birbirinden işlevsel ürünlerini inceleme olanağı sağlıyor. Ürünlerin özellikleri, kapasiteleri, malzeme yapıları ve estetik görünümleri karşılaştırılarak en doğru karar verilebiliyor. İhtiyaca uygun model belirlendikten sonra fiyat karşılaştırmaları da mümkün olabiliyor. Her ihtiyaca, her beğeniye ve her bütçeye uygun ürünlere kolayca erişme şansı sunan Trendyol, fiyat ve satın alma koşulları açısından kullanıcı dostu bir çizgide bulunuyor. Özel indirim fırsatları ve kampanya dönemleri yüksek kaliteli ürünlerin makul fiyatlarla alınabilmesine imkân sağlıyor. Outlet ürünlerde ise her dönem kaçırılmayacak cazip fiyat fırsatları elde edilebiliyor. Trendyol, aradığınız sigorta ve sigorta kutusu ürünlerini kolayca bulmanızı ve en uygun koşullarla satın almanızı mümkün kılıyor.

Atan Sigorta Nasıl Düzeltilir?

Elektrik tesisatının bulunduğu her yerde mutlaka sigorta vardır. Voltaj seviyesinin belirli bir seviyenin üzerine çıkması sonucu sigorta, tesisatın devre dışı kalarak prize bağlı cihazların dengesiz akımdan korunmasını sağlar. Bu koruma için kesilme yaşandığında evlerde de sigorta kutusu adıyla bilinen ve tüm elektrik akımının kontrol edilmesini sağlayan anahtarlardan değişen bulunarak eski hâline getirilebilir. Bu sayede anlık bir yükten kaynaklanan şalter atması, kolaylıkla çözülebilir. Temelde bir güvenlik aracı olan sigorta, farklı arızaların varlığı nedeniyle akımın kesilmesinin sürekli hâle gelmesiyle de sonuçlanabilir. Bunlar arasında akla ilk gelenlerden biri kaçak akım rölesinin arızalanmasıdır. Güvenlik için son derece önemli olan bu elemanın arızasını gidermek için sorunun tesisatta mı yoksa rölede mi olduğunun tespiti gerekir. Parçada bir problem varsa servisinin çağrılarak düzeltilmesi, işinin ehli kişilere bırakılmalıdır.

Sigorta Nasıl Bağlanır?

Sigorta bağlanacak yerdeki prizlerin sayısı, genel mekânın özellikleri ve kullanılacak elektrik amperine göre ürün seçilmesi gerekir. Sigorta atmasını ve olası elektrik kaynaklı yangınların önüne geçmek için doğru ürün seçimi son derece hayati bir önem taşır. Elektrik kullanılacak mekânın voltaj yükünü kaldırabilecek kapasitedeki ürünün tesisata bağlanması için sıva üstü ya da altı bir kutu seçilir. Sigorta bağlantısı yapılmadan önce mutlaka tüm elektriğin akımını sağlayan ana şalter kapatılmalıdır. Daha sonra şebekeden gelen faz ucu kontrol kalemi aracılığıyla tespit edilir ve kabloların uçları yan keskiyle açılarak gerekli alanlara bağlanır. Kablolarda kırmızı uç fazı simgelerken mavi nötr kısmı yeşilse toprağı anlatır. Faz ucu kimi durumlarda kahverengi de olabilir. Topraklama kabloları da uygun bölüme bağlandıktan sonra kaçak akım rölesi sisteme dâhil edilir. Süreç hakkında bilginiz yoksa can güvenliğiniz açısından yetkili birisinden yardım istemeniz çok daha akılcı bir çözüm olacaktır.

Sigorta Kaç Amper Olmalıdır?

Sigortanın kaç amper olması gerektiği, elektrik akımının bulunduğu mekânın özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin 25 amperlik bir sigorta, küçük bir ev için fazla gelebilecek akım olarak nitelendirilirken geniş bir alanda bu değer olağan karşılanır. Böyle bir durumda ev içinde kullanılan sigorta için 25 amper değeri, sürekli tesisatın devre dışı kalması problemiyle sonuçlanır. Dolayısıyla sigortanın kullanılacağı alan özellikleri, gerekli değerin belirlenmesine yardımcı olur. Elektrik dağıtım şebekelerinde, sanayide, iş yerlerinde ya da toplu şekilde yaşam alanlarının bulunduğu konut bölgesinde farklı değerlere sahip sigortalar kullanılabilir. Bu konuda alınan ürünün özellikleri doğru şekilde bilinerek hareket edilmesi büyük bir önem arz eder. Gerekli değerin altında kalınması aşırı yük binmesine neden olacağı için sürekli şalter atması, her an hattın kesilmesi gibi problemler yaşanabilir. Hatta bunun sürekli hâle gelmesi yangın, şalter patlaması gibi istenmeyen sonuçların meydana gelmesine neden olabilir.