Yeni Başlayanlar İçin Sulu Boya Teknikleri

Yeni Başlayanlar İçin Sulu Boya Teknikleri


Sulu boya, küçüklüğümüzden beri birçok yerde karşımıza çıkan, oldukça yaygın bir boya türü. İlkokuldan liseye, her resim dersinde öğretmenlerin vazgeçilmezi olan sulu boya, birbirinden farklı sanat eserleri çıkarmanıza yardımcı olabilir. Eğer sulu boyayı küçümsüyorsanız yanlış yapıyorsunuz demek. Dünyaca ünlü sanatçılardan tasarımcılara birçok önemli isim işlerinde sulu boyaya yer veriyor. Eğer siz de sulu boya çalışması yapmaya başlamak istiyorsanız fakat tereddütleriniz varsa, teknikler hakkında bir şeyler öğrenmek için doğru yere geldiniz!

Sulu Boya Nasıl Yapılır?

Sulu Boya Nasıl Yapılır?


Sulu boyanın kullanım prensibi aslında oldukça kolaydır. Basitçe, sulu boya aslında suyla aktifleşen pigmentlerden ibarettir. Eğer bir sulu boya çalışması yapacaksanız, ilk yapmanız gereken doğru kağdı seçmek olacaktır. Sulu boyalar için üretilmiş özel kağıtlar var, ancak bunları tekli olarak bulmak mümkün değil. Bunun için, bir sulu boya defteri edinebilirsiniz. Sulu boya defterinde bulunan kağıtlar normal a4 kağıtlardan daha kalın ve daha pürüzlü bir dokuya sahip. Bu şekilde boyayı tutuyor ve buruşmuyorlar. Ardından, bir fırça yardımıyla kağıdı ıslatmalısınız. Sonra fırçayla kullanacağınız rengin üstüne birkaç damla damlatın ve 1-2 saniye bekleyin. Bu şekilde boya aktive olacaktır. Ardından suluboya kağıdına istediğiniz gibi resim yapabilirsiniz!

Kolay Sulu Boya Çalışmaları

Kolay Sulu Boya Çalışmaları


Yeni başlayan sulu boya meraklıları için birçok kolay suluboya çizimleri mevcut. Sulu boya, genellikle çocuklara kullandırılsa da aslında oldukça profesyonel kullanılması gereken bir boya, çünkü yanlışları telafi etmek zor olabiliyor. Aynı zamanda kurşun kalem veya pastel boyaya kıyasla daha zor kontrol edilmesi de insanların çekinme nedenlerinden biri. Sulu boyanızı kaliteli seçmeniz oldukça önemli. Her boya aynı derecede pigmente sahip değil. Siz sulu boya seçeerken, oldukça canlı renklere ve güçlü pigmentlere sahip bir boya seçerek resminizin oldukça canlı görüneceğinden emin olabilirsiniz. Peki, sulu boya resmi nasıl yapılır? En kolay sulu boya çalışmalarından bir tanesi, gökyüzü yapmaktır. Bunun için yapmanız gerekenler çok basit: Açık koyu rengi bol suyla karıştırarak kağıdınızın tamamına sürün. Ardından, boya kurumadan hızlıca bir pamuk yardımıyla boyayı kaldırarak bulutlar oluşturun. Gökyüzündeki maviyi kırmızı, mor gibi renklerle karıştırarak günbatımı veya mor gökyüzü elde edebilirsiniz. Bir diğer kolay sulu boya çalışması da çiçek çizimidir. İstediğiniz bir cinste çiçeği çizmek için yapmanız gereken tek şey alıklarında boşluklar olan renki çiçek yaprakları çizmek. Bu yapraklardaki boya kurudukça, üzerlerine yeni yapraklar ekleyin. Bu işlemi tekrarlamaya devam ettikçe göreceksiniz ki bol yapraklı, rengarenk bir çiçeğiniz var!

Sulu Boya Tekniği

Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?


Sulu boyanın da aynı diğer boya türleri gibi birden fazla tekniği bulunuyor. Nasıl bir resim yapacağınıza göre hangi tekniği kullanacağınız da değişiklik gösterir. Sulu boyanın en çok kullanılan tekniği, kuru kağıt üzerinde yapılıyor. Islattığınız boyaları sulu boya fırçası yardımıyla kuru kağıda sürüyorsunuz. Bu, en kontrollü teknik. Kağıt kuru olduğu için boyayı kontrol etmeniz daha kolay oluyor, böylece keskin hatlar gerektiren resimleri yapabiliyorsunuz. Diğer bir teknik ise ıslak boyayı ıslak kağıda uygulayarak yapılıyor. Bu teknikle daha çok arkaplan ya da gökyüzü gibi resimler yapılıyor, çünkü ıslak kağıtla etkileşime geçen boya aniden dağılmaya başlıyor. Bu şekilde, zahmetsiz görünen ve renk geçişli arka planlar yapabilirsiniz. Unutmayın ki sulu boyayı ne kadar suyla karıştırırsanız o kadar açık renk elde edersiniz. Sulu boya kullanımı biraz zahmetli bir iş ve ustalaşmak için uzun zaman gerektiriyor. Yine de, yeni başlayanlar için de güzel görünen resimler yapmak hiç zor değil!