Fiyat
Fiyat Geçmişi
Tip
Ürün Puanı
Satıcı Tipi
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_APPROVE_SELLER_TITLE
Onaylanmış Satıcı
Türkiye’de veya uluslararası olarak yüksek bilinirliğe sahip markaların resmi satıcılarına “Onaylanmış Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_SUCCESSFUL_SELLER_TITLE
Başarılı Satıcı
Trendyol’daki son 6 ay performansıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlayan, kaliteli ve güvenilir hizmet veren satıcılara “Başarılı Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_AUTHORIZE_SELLER_TITLE
Yetkili Satıcı
Onaylanmış markaların resmi satıcılarının satışa sunduğu, ilgili markanın ürünlerine “Yetkili Satıcı” rozeti verilir.
Satıcı Tipi Nedir?
"

Ejder Meyvesi

" araması için 276 sonuç listeleniyor

Kolaylıkla Yetiştirebileceğiniz Ejder Meyvesi Çeşitleri

Kaktüsgiller ailesinin bir üyesi olan ejder meyvesi, Güney ve Orta Amerika’ya ait tropik meyve çeşididir. İngilizce’de ise dragon fruit olarak bilinir. Ejder meyvesi Türkiye’de de adından sıkça bahsettirir. İlk olarak Mersin’de sonrasında ise ülkemizin tüm şehirlerinde tüketilmeye başlamıştır. Dragon fruit Türkiye’nin yanı sıra Meksika, Endonezya, Malezya ve Vietnam gibi pek çok farklı ülkede bulunur.

Pitaya, ejder meyvesinin bir diğer ismidir. Pembe rengi ve kalın kabuklarıyla diğer meyvelerden ayrılır. Meyvenin iç kısmı ise siyah çekirdeklerle süslenen beyaz bir yapıdadır. Tadı ise olgunlaşmamış meyvelere benzetilir. Dragon fruit meyvesine sofralarınızda yer vererek şifalı ve lezzetli menüler oluşturabilirsiniz.

Ejder Meyvesinin Çeşitleri Nelerdir?

Ejder Meyvesinin Çeşitleri Nelerdir?

Pitaya dragon fruit çeşitleri genellikle kabuk ve et rengine göre belirlenir. Kendi aralarında ise yüzden fazla türe ayrılır. Ülkemizde sıkça karşılaşılan türlerden bir tanesi, içi beyaz ejder meyvesidir. İç kısımda yer alan sulu beyaz et, susama benzeyen çekirdekler ile süslenir. Meyvenin dış bölgesinde ise kalın pembe bir kabuk bulunur.

Kırmızı ejder meyvesi, familyanın bir diğer üyesidir. Dış kısmı pembedir ve kalın bir kabuğa sahiptir. İç kısmında ise siyah çekirdeklerle süslenen kırmızı bir et mevcuttur. Sarı ejder meyvesi, dış görünüşü bakımından diğer türlerden ayrılır. Meyvenin kalın kabukları, ananası andıran sarı bir renge sahiptir. İç kısmında ise diğer türlerde karşılaştığınız beyaz et bulunur.

Sarı ejder meyvesi bitkisinin gövde kısmında büyük dikenler görebilirsiniz. Bu dikenler yeşil renkte olup üç taraflı büyümeye sahiptir. Dikenleri de can yakacak kadar keskindir. Bu nedenle dikenli ejder meyvesini dalından koparırken çok dikkatli olmalısınız.

Ejder meyvesi çeşitlerinin tatları birbirine yakındır. Bu lezzetli meyveyi tüketenler, meyvenin tadını olgunlaşmamış bir armuta benzetir. Her ejder meyvesinde tıpkı kivi gibi yenilebilen siyah çekirdekler bulunur. Egzotik görünümü, lezzeti ve fark yaratan görüntüsüyle tüketicilerin beklentilerini karşılayabilir. Ejder meyvesini hazırlamak için ihtiyaç duyacağınız tek şey, bir adet kaşıktır. Meyveyi ortadan ikiye bölün ve iç kısmındaki eti kaşık yardımıyla çıkardıktan sonra servise hazır olur!

Ejder Meyvesinin Yararları Nelerdir?

Ejder Meyvesinin Yararları Nelerdir?

Ejder meyvesinin faydaları saymakla bitmez. Siz de bu eşsiz meyveye sofralarınızda yer vererek vücutta yarattığı etkiyi kısa sürede görebilirsiniz. Ejder meyvesi özelliklerinden bir tanesi, güçlü bir antioksidana sahip olmasıdır. Düzenli miktarda tüketilen meyve, zararlı toksinlerin doğal yollarla vücuttan atılmasını sağlar. Yüksek lif içeren ejder meyvesi, kilo kontrolüne önem veren kişiler için iyi bir seçenektir. Lif içeren gıdalar, bağırsaklarda kolayca emilir. Böylece sindirim sistemine pek çok fayda sağlar. Ejder meyvesi, içerisindeki yüksek lif oranı sayesinde yağ yakımını hızlandırarak kilo vermenize de yardımcı olur.

Fazla kiloya sahip olan kişilerde sıklıkla karaciğer yağlanması görülür. Bu durum, karaciğerin yorulmasına sebep olabilir. Ejder meyvesi, karaciğer yağlanmasını doğal yollarla engeller. Ejder meyvesi, metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olur. Özellikle spor sonrasında tüketildiğinde yağ yakımını hızlandırır. Kalorisi oldukça düşük olan meyveyi günün her saatinde tüketebilirsiniz.

Ejder meyvesi yüksek oranda C vitamini içerir. Bağışıklık sistemini uzun süre koruyarak hastalıklara karşı direnç kazanmanızı sağlar. Kalsiyum içeren meyve, kemik gelişimine de katkı sağlar. İleriki yaşlarda oluşabilecek osteoporoz gibi hastalıklara karşı etkilidir. Ejder meyvesi göz sağlığının korunmasında da büyük bir rol oynar. Yoğun miktarda potasyum içeren meyve, katarakt gibi belirli yaşlarda ortaya çıkan göz hastalıklardan koruyabilir.

Ejder meyvesinin etli kısmı, kan basıncını dengeleyen bileşenlere sahiptir. Böylece kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek tansiyon gibi riskli durumların oluşmasını da engeller. Ejder meyvesi, şeker hastalığı olarak bilinen diyabete de yararlıdır. Vücuttaki insülin direncini artırarak TİP 2 diyabetin zararlarından korur.

Pitaya, enfeksiyon ve iltihapları iyileştirmeye yardımcı olur. Doğru ve düzenli miktarda tüketilen meyve, cildinizi daha sağlıklı bir görünüme kavuşturabilir. Pitayanın afrodizyak etkisi olduğu bilimsel yollarla kanıtlanmıştır. Cinsel performansa katkı sağlayan meyve, zindelik ve enerji verir. Böylece günün her saatinde aktif olmanıza yardımcı olur. Ejder meyvesinin belirli aralıklarla tüketilmesi, solunum yolu hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Farklı tüketim şekilleri, ejder meyvesine olan ilgiyi bir hayli artırır. Dilerseniz meyveyi tek başına dilerseniz de çeşitli yiyeceklerle birlikte tüketebilirsiniz. Lezzetli bir aromaya sahip olan pitaya, meyve salatalarına çok yakışabilir. Tropikal meyvelerin kullanım alanlarından biri de kokteyl tarifleridir. Ejder meyvelerini tercih ettiğiniz alkollü bir içecekle mikserden geçirerek keyifle tüketebilirsiniz. Elma, çilek ve karpuz gibi meyveleri de karışıma eklemek mümkündür. Ejder meyveleri, mutfakta da en iyi yardımcınızdan olabilir. Tatlılara lezzet katan meyve, eşsiz aromasını her çatalda hissettirir. Dilerseniz ejder meyveli bir cheesecake yapabilir dilerseniz de bu lezzetli meyveden reçel elde edebilirsiniz.

Ejder Meyvesi Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Ejder Meyvesi Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Karbonhidrat, protein ve lif bakımından zengin olan ejder meyvelerini belirli koşullarda saklayabilirsiniz. Kabuğu soyulmayan meyveyi en fazla 15 gün içerisinde tüketmeniz önerilir. Doğru koşullarda saklanan bu meyveler buzdolabında 1.5-2 aya kadar dayanır. Kesilmiş ve kabuğu soyulmuş olanları ise hava almayan kilitli bir poşete koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Ejder meyveleri, derin dondurucuda yaklaşık 3 ay kadar muhafaza edilebilir. Donuk meyveleri buzluktan çıkararak blender içerisine atarak birbirinden lezzetli smoothie tarifleri yapabilirsiniz.

Ejder meyvesi çiçeğini yetiştirmek için çeşitli koşullara özen göstermelisiniz. Oldukça hassas bir yapıya sahip olan pitaya, sıcak toprakları sever. Özellikle Mersin ve çevresi, yüksek sıcaklıklara sahip bölgeler arasında yer alır. Bu bölgeler, pitayanın yetişmesi için uygun bir ortam oluşturur. Kaktüs sınıfına giren bu meyve, az miktarda suya ihtiyaç duyar.

Ejder meyvesi ağacı yeteri kadar geliştiğinde ise 20 yıla kadar meyve verebilir. Bu özellikleri sayesinde gübre ve ilaç maliyetlerini en aza indirir. Aynı zamanda pek çok çiftçinin de favorisi hâline gelebilir. Ejder meyvesi tohumunu elde ettikten sonra yetiştiriciliğe başlayabilirsiniz. Ejder meyvesi fidesi büyüdükçe kaktüse benzeyen bir yapıya bürünür. Fideler yeteri kadar bakım gördüğünde ise kısa sürede meyve vermeye başlar.

Ejder meyvesi fidanını ev ortamında büyütebilirsiniz. Pitayanın evde yetişmesi zor olsa da çeşitli adımları takip ederek bu süreci atlatabilirsiniz. Cüce ejder meyvesi, evde yetiştirilen saksı bitkileri arasında yer alır. Kaktüsü andıran gövdenin etrafını pembe renkli ejder meyveleri kaplar. Toprak ve saksı, meyvenin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayan en önemli kriterleri oluşturur. Yetiştirilmesi esnasında genellikle kumlu toprak tercih edilir. Delikli bir saksı ise bitki köklerinin çürümesini engeller.

Çimlendirme aşaması için ihtiyaç duyacağınız tek şey, plastik kap ya da bardaktır. Kap içerisine önce toprağı, sonra da tohumları yerleştirebilirsiniz. Ardından bir miktar daha toprak ekleyerek kabı 2 gün boyunca azar azar sulayabilirsiniz. Bu aşamada toprağın nemli kalması çok önemli! Karışımı yaklaşık 30 – 40 gün sonra saksıya aktarabilirsiniz. Düzenli aralıklarla sulanan bitki, sağlıklı bir şekilde büyümeye başlayacaktır. Ejder meyvesi fiyatına Trendyol’dan ulaşmak mümkündür. İhtiyaç duyduğunuz tüm ekipmanları mobil uygulama ya da web sitesi üzerinden satın alabilirsiniz.

Ejder Meyvesi Nerede Yetişir?

Ejder meyvesi, diğer adıyla pitaya kaktüsgillerden bir bitkidir. Pembe kabuğunun altında renkli bir dünya saklayan meyve, lezzeti ve görüntüsüyle oldukça popülerdir. Bilimsel ismi hylocereus olan ejder meyvesinin ana vatanı; Meksika, Orta ve Güney Amerika gibi bölgelerdir. Ayrıca Asya’da; Endonezya, Malezya ve Tayland gibi ülkelerde dahi ejder meyvesinin üretimi mümkündür. Bitkinin karakteristik özelliklerinin tanımasıyla ejder meyvesinin Türkiye’de de üretimi gerçekleştirilir. Özellikle; Antalya, Adana ve Mersin’de binlerce ejder meyvesi fidanına rastlayabilirsiniz. Pitaya genellikle ılıman iklimleri sever. Güney ülkelerinde sıklıkla yetiştirilen ejder meyvesi için sert karasal iklim uygun değildir. Bunun yanı sıra sera koşulları ve yeterli nem seviyesi sağlandığı sürece ejder meyvesinin Türkiye’nin pek çok ilinde yetiştirilmesi mümkündür. Ejder meyvesinin pembe ve sarı kabuklu iki türü olduğu bilinir. Her iki tür de benzer iklimlerde büyümeye uygundur.

Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?

Ejder meyvesi; bahçe çiçeği olarak dışarıda, salon çiçeği olarak da iç mekânlarda yetiştirilebilir. Geceleri çiçek açan bu bitki, son derece şık bir görüntüye sahiptir. Ejder meyvesinin çiçekleri genellikle beyazdır ve hoş kokuludur. Temin edeceğiniz ejder meyvesi fidesini toprakla buluşturmadan önce, çevresel faktörlere dikkat etmeniz gerekir. Tropikal iklimlere özgü ejder meyvesi kaktüsgillerden olduğu için bitkiye kumlu toprak seçmek gerekir. Meyvenin saksı büyüklüğü makul seviyede olmalıdır. Pitaya fazla nemli toprağı sevmez. Bu nedenle sulamada aşırıya kaçmamak gerekir. Ejder meyvesi güneş ışıklarına rahat ulaşabileceği bir noktaya dikilmelidir. Pitaya severler, bu bitkinin tohumunu veya fidesini dışarıdan temin edebilir. Öte yandan dileyenler meyvenin içinde bulunan siyah çekirdekleri de kullanarak ejder meyvesi fidesi elde edebilir. Bunun için tek yapılması gereken siyah çekirdekleri ıslak bir kâğıt havlu üzerinde bekletmektir. Ardından tohumlar kumlu toprağa geçirilip düzenli olarak sulanır. Çimlenme gerçekleşince meyve fideleri saksıya veya bahçeye dikilebilir.

Ejder Meyvesi Nasıl Yenir?

Ejder meyvesinin kabuğu dışarıdan sert gibi görünür. Aksine pitayanın sevimli pembe kabuğu oldukça yumuşaktır. Ejder meyvesini yemek için soymanız gerekir. Klasik bir meyve bıçağı yardımıyla meyvenin pembe kabuğunuz nazikçe soyarak siyah çekirdekli beyaz meyveyi dışarı çıkarabilirsiniz. Bazı ejder meyvesi türlerinin içi mor veya sarı renkte olabilir. Bu ürünlerde de siyah çekirdeklere rastlamak mümkündür. Soyma işleminden sonra meyveyi doğrayarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra çok olgunlaşmış ejder meyvelerini ikiye bölerek kaşıkla da yiyebilirsiniz. Bu durumda kabuğu âdeta bir kâse gibi kullanarak meyvenin suyunu ve yumuşacık iç kısmını rahat bir şekilde tüketmiş olursunuz. Pitaya kaşıkla kolayca şekil alacak, iç kısmı jel kıvamını andıran bir bitkidir. Bu nedenle ejder bitkisi sade tüketilebildiği gibi pasta süsü olarak da kullanılır. Trendyol’da hem bu meyvenin fidelerini hem de kendisini bulabilirsiniz. Dilediğiniz pitayayı Trendyol’dan sipariş ederek taze ve sağlıklı bir biçimde kapınıza gelmesini sağlamanız mümkündür.