Renk
Fiyat
Cinsiyet
Form
Kalıcılık
Fiyat Geçmişi
Ürün Puanı
Satıcı Tipi
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_APPROVE_SELLER_TITLE
Onaylanmış Satıcı
Türkiye’de veya uluslararası olarak yüksek bilinirliğe sahip markaların resmi satıcılarına “Onaylanmış Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_SUCCESSFUL_SELLER_TITLE
Başarılı Satıcı
Trendyol’daki son 6 ay performansıyla yüksek müşteri memnuniyeti sağlayan, kaliteli ve güvenilir hizmet veren satıcılara “Başarılı Satıcı” rozeti verilir.
MERCHANT_BADGES_INFO_TOOLTIP_AUTHORIZE_SELLER_TITLE
Yetkili Satıcı
Onaylanmış markaların resmi satıcılarının satışa sunduğu, ilgili markanın ürünlerine “Yetkili Satıcı” rozeti verilir.
Satıcı Tipi Nedir?

Beyaz Hint Kınası

Beyaz Hint Kınası

Hindistan, Pakistan gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılan ve geniş bir kültür altyapısından gelen beyaz hint kınası, bu ülkelerin geleneksel el sanatlarını en iyi şekilde gösterdiği ürünler arasında yer alıyor. Hem erkek, hem de kadın kullanıcılar tarafından tercih edilen hint kınalarının çok çeşitli renklerde versiyonları bulunuyor. Gelinlere sıkça uygulanması sebebiyle beyaz gelin kınası da denilen hint kınası türü, çeşitli miktarlarda toz paketler hâlinde satışa sunuluyor. Çok sayıda marka tarafından özenle hazırlanan ve işlenen kınalar, Trendyol'da bir araya gelerek kullanıcılarla buluşuyor. Siz de beyaz hint kınası çeşitlerini değerlendirerek sıra dışı ve seçkin bir stil oluşturabilir, hint kınası türlerini kullanarak otantik ve oryantalist bir tarz oluşturabilirsiniz.

Beyaz Hint Kınasının Yapılışı

Hint kınası türleri, Hindistan topraklarında yetişen özel kına ağaçlarından elde ediliyor. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan kına, bilinen en eski kozmetik ürünlerden kabul ediliyor. Kimyasal formüller içermemesi sebebiyle çok sayıda kullanıcı tarafından tercih edilen hint kınası, saç bakımında, dövme işlemlerinde ve diğer boyama işlemlerinde kullanılabiliyor. Kına ağacından toplanan yapraklar kutuluyor ve toz hâle getiriliyor. Bu işlemden sonra toz kınalar paketlenerek satışa sunuluyor. Onlarca farklı markanın en iyi kına çeşitlerini satışa sunduğu Trendyol'da beyaz kına ve diğer kına renklerini satın alabilir, saç boyası malzemesi ya da geçici dövme yapma malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Beyaz kına çeşitleri de kullanıcıların sıklıkla tercih ettiği en özel kına türleri arasında yer alıyor. Nikahta, düğünde ve kına gecelerinde gelinlerin ve nedimelerin severek kullandığı beyaz kına türleri, gelinliklerle birlikte farklı bir uyum sunarak hayatınızın en özel gününde çok şık görünmenize olanak tanıyor. Beyaz hint kınasını ellerin üst bölümünde, bileklerde ve diğer bölümlerde kullanabilir, beyaz dövme görüntüsü oluşturabilirsiniz. Canınızı hiç acıtmadan kolaylıkla uygulayabileceğiniz beyaz hint kınası yardımıyla çok sayıda dövmeye sahip olabilir, kendinize özel farklı bir stil yaratabilirsiniz. Yapılış sonrasında ellerinizin üzerinde dantel gibi zarif bir görüntü oluşturan hint kınası türüyle özel günlerinizde ve diğer tüm kullanımlarınızda stilinizle ön plana çıkabilirsiniz. Ellerinizin dışında ayaklarınızın üzerinde ve bilek bölümünde de kullanabilir, her mevsimde oldukça şık ve zevk sahibi görünebilirsiniz.

Beyaz Hint Kınası Özellikleri

Toz halde satışa sunulan beyaz hint kınası, koni adı verilen materyallerle oldukça kolay bir şekilde uygulanabiliyor. Su, limon, badem yağı, zeytinyağı gibi malzemelerle birlikte hazırlanabiliyor. Ancak dövme yapımında kullanılması durumunda oksijenli su kullanımı gerekebiliyor. Dövme yapımında kullanıldığında koni kullanmakta güçlük çeken kullanıcılar kürdan yardımıyla da uygulama yapabiliyor. Beyaz hint kınaları uygulama anından sonra kurumaya bırakılıyor. Kuruma süresi dolduktan sonra ise 12 saat kadar hiçbir şekilde bozulmadan kullanılabiliyor. Bazı beyaz hint kınası çeşitleri uygulama şablonları da içeriyor. Uygulama şablonları sayesinde oldukça hızlı ve kolay uygulanan beyaz kına, şablon dışında kendi oluşturduğunuz desen işlemeleriyle de kullanılabiliyor. Dilediğiniz şekli yapmanıza fırsat tanıyan beyaz hint kınasının cilt üzerinde herhangi bir yan etkisi de görülmüyor. Ancak bitkilere ya da bitkisel ürünlere alerjiniz bulunuyorsa beyaz hint kınasını cildinizin çok küçük bir bölümünde test edebilir, test işleminden sonra uygulama yaparak cildinizi olası alerjik reaksiyonlardan koruyabilirsiniz. Kına uygulaması yaptığınız sırada vücudunuzda kızarıklık, kabarma, kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkarsa kına uygulamasını bitirerek ılık su yardımıyla cilt temizliği yapmanız öneriliyor. Uygulama sırasında alerji belirtileri gösterirseniz, doktorunuzdan yardım alabilir, cildinizi koruyabilirsiniz. Bu tür alerji durumlarının görülmesi oldukça nadir olsa da sağlığınızı korumak adına baştan önlem almanız faydalı olabiliyor. Suya dayanıklı olarak hazırlanan kınalar, el yıkama işlemlerinden de etkilenmiyor. Bazı ürünler, yapıştırmalı şablonlar sunarak çıkartma şeklinde dövmeler yapabilmenizi sağlıyor. Özellikle el becerisi düşük olan ve kına uygulamakta güçlük çeken kullanıcılar, bu ürünleri tercih ederek kolay ve hızlı uygulama yapabiliyor.

Beyaz Hint Kınası Kullanım Alanları

Beyaz hint kınası dövme, saç boyama, el işi boyama gibi çok sayıda alanda kullanım ayrıcalığı sunuyor. Geleneksel düğün törenlerinde, kına gecelerinde, mezuniyet partilerinde ve diğer özel günlerde tercih edilen beyaz hint kınası, hem kadın hem de erkek kullanıcıların beğenisini kazanıyor. Kolay uygulama adımları ve şık görünümleri, gelinlere beyaz hint kınası uygulamak için davetiye çıkarıyor. Özel günlerde sıklıkla karşılaşacağınız beyaz hint kınasını dilerseniz kendiniz uygulayabilir, bir yakınınızdan yardım alarak da uygulama yapabilirsiniz. Beyaz hint kınaları kısa süreli kullanımlar için ideal ürünler arasında yer alıyor. Özellikle kısa süreli davetler, kına geceleri ve diğer günlük kullanımlar, beyaz hint kınasının en çok kullanıldığı alanlardan sayılıyor. Diğer hint kınası türlerine oranla daha kısa süreli kullanım sunan beyaz el kınası, boyun, omuz, kol, gerdan gibi çeşitli bölgelerde de kullanılabiliyor. Otantik bir görünüm sunan beyaz hint kınalarıyla stilinizi daha çarpıcı bir hâle getirebilir, özel olarak katıldığınız davetlerde de beyaz hint kınasını kullanarak fark yaratabilirsiniz. Yıl dönümü, sevgililer günü, nişan, kına, nikah, düğün ya da bir yakınınızın düğünü gibi çeşitli alanlarda kullanabilir, bulunduğunuz her ortamda dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz. Özgün bir stil yakalamak için yalnızca size ait olan ve kendi tasarımınız olan bir motif üretebilir, dilerseniz beyaz hint kınasıyla yazılı süslemeler de yapabilirsiniz.

Sevdiklerinizin isimleri, önemli tarihler ya da diğer kişisel motif işlemelerini beyaz hint kınasıyla işleyebilir, oldukça farklı bir görünüm yaratabilirsiniz. Klasik otantik motif figürlerinin dışında kınayla çok daha modern görüntüler elde edebilir, çeşitli figür çizimleri yapabilir, çiçek desenleri ya da geometrik desenler de çizebilirsiniz. Bu çizimlerin her birini oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirmek için ise kürdan ya da koni gibi aletleri değerlendirebilir, kınanın oldukça doğru kıvamda hazırlanmasını sağlayarak tam performans alabilirsiniz. Kınanızın kıvamının daha koyu ya da daha sıvı olması durumunda elde etmek istediğiniz renk ve çizgi bütünlüğü tam olarak sağlanamayabiliyor. Eğer bu konuda zorlanacağınızı düşünüyorsanız, profesyonel yardım alabilir, ürünlerin hazırlanma talimatlarına göz atabilirsiniz. Dövme konusunda tecrübeniz yoksa hazır şablonlu ürünleri kullanabilir, yapıştır - çek yöntemiyle kolay uygulama adımlarından faydalanabilirsiniz. Beyaz hint kınaları, kına gecelerinde kullanıldığında ya da gelinliklerle birlikte kullanıldığında ise daha zarif ve uyumlu biçimler sunuyor. Gelinliklerin tasarımlarıyla uyumlu olarak çizilen motiflerin yanı sıra gelin ve damadın isimleri ve tanıştıkları tarih gibi detaylar da kına yöntemiyle işlenebiliyor. Ayrıca gelin ve damadın isimlerinin baş harfleri de süsleme amacıyla işlenebiliyor.

Beyaz Hint Kınası ile Dövme Yapımı

Beyaz hint kınasıyla dövme yapımı oldukça basit işlemler arasında yer alıyor. Birbirinden şık motif seçenekleriyle oldukça farklı bir stil oluşturan beyaz kına, ellerinizin her zaman olduğundan daha güzel görünmesine de katkıda bulunuyor. Ellere zarif bir görüntü kazandıran ve beyaz renk tonuyla masumiyeti simgeleyen beyaz kına, Türk kültüründe de çok sayıda geleneksel konuya temas ediyor. Beyaz hint kınasının hazırlık aşamaları her kullanıcının kolaylıkla yapabileceği adımlardan oluşuyor. Kına hazırlığı için vaktiniz yoksa hazır olarak macun şeklinde satışa sunulan kınalardan yararlanabilir, dilerseniz koni şeklinde satılan kına çeşitlerini de değerlendirebilirsiniz. Uç bölümü oldukça sivri uçlu bir kalem gibi görünen koni kınaların uç bölümünü küçük bir tırnak makası yardımıyla oldukça minik bir nokta kadar açabilirsiniz. Açtığınız ucu elinizin iç bölümünün küçük bir kısmında deneyerek ucun kalınlık oranını gözlemleyebilirsiniz. Açtığınız ucun yalnızca bir sürüntü halinde incecik olacak şekilde kına çıkartması yeterli oluyor. Daha fazla açılan uçlar, kalın bir şekilde püskürtme yapabiliyor. Kınanızın daha zarif bir şekilde görünmesi ve oldukça simetrik çizimler yapılabilmesi için ince uçlu açma işlemi yapmak en önemli aşamalar arasında yer alıyor. Eğer kınayla motif çizmekte zorlanıyorsanız, öncelikle hazır olarak sunulan kınalı şablonlardan yararlanabilir, şablonu elinize işleyerek ardından kurumasını bekleyebilirsiniz. Ancak şablon işleme adımları için ürünün kullanım talimatında yer alan bilgileri birebir uygulamanız büyük önem taşıyor. Şablonu elinize yapıştırmadan önce motifin elinize daha iyi çıkmasını sağlamak için roll-on deodorantlardan yararlanabilirsiniz.

Öncelikle elinize roll-on deodorantı sürebilir, ardından şablonu uygun biçimde istediğiniz bölüme yapıştırabilirsiniz. Şablonu elinize ya da dilediğiniz bölüme yapıştırdıktan sonra bir süre bekleyebilir, kınanın elinize tam olarak nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz. Elinize iyice nüfuz ettiğini tespit ettikten sonra ise şablonu oldukça dikkatli ve yavaş bir şekilde kaldırabilirsiniz. Bazı şablonlar ajur boşluklu olarak hazırlanıyor. Bu şablonlarda kınanın el üzerine gelen boşluklarla işlenmesi gerekiyor. Bu şablonları kullanırken yine koni uçlu sıvı kınalardan faydalanabilir, boşlukların içerisini likit kınalarla taşırmamaya dikkat ederek doldurabilirsiniz. Boşluk doldurma işlemini yaptıktan sonra ise elinizin üzerinde bulunan şablonu çok yavaş hareketlerle kaldırabilir, kınanın kurumasını bekleyebilirsiniz. Kınanın elinizde nemli ya da yaş kalan hiçbir bölümü olmayacak şekilde yaklaşık 1 saat kadar kalmasını sağlayabilirsiniz. Eğer kınanızın daha kalıcı olmasını ve daha fazla renk çıkarmasını istiyorsanız, kurutma süresini daha fazla uzatabilirsiniz. Ardından ellerinizi ya da kına uygulaması yaptığınız bölgeyi su yardımıyla herhangi bir sabun ya da deterjan kullanmadan yıkayabilirsiniz. Özellikle alkol içeren malzemelerle ya da ıslak mendil gibi ürünlerle kına temizliği yapmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Bu işlem kınanızın elinizden hızlı bir şekilde çıkmasına sebep olabiliyor. Kınayı ellerinize işleme aşamasında doğrudan çizim yaparken zorlanıyorsanız, öncelikle farklı bir kalemle elinize çizim yapabilir, ardından kına ile üzerinden geçebilirsiniz. Çizmek istediğiniz desen ya da yazının üzerinden kına ile geçtiğinizde kınanın tam istediğiniz gibi görünmesini sağlayabilirsiniz. Son olarak şablonlu işlemlerde olduğu gibi kurumaya bırakabilir, ardından yıkama işlemi yaparak oldukça şık görünen ve kendi tasarımınız olan kına işlemesine sahip olabilirsiniz. Kuruma aşamasında kınaya hiçbir şekilde dokunmamaya ve sürtünme gibi yollarla herhangi bir noktaya temas etmemesine özen gösterebilirsiniz. Bu işlemle kınanızın daha simetrik ve düzgün görünmesini sağlayabilirsiniz.

Beyaz Toz Hint Kınası Hazırlık Aşamaları

Kınayı toz halde satın aldıysanız ve kendiniz hazırlayacaksanız, kına yapımında oksijenli su kullanmanız gerekiyor. Ayrıca hazırlık yapacağınız kasenin de ahşap, seramik ya da bakır gibi kaplardan olması, kınanızın daha iyi tutmasına yardımcı olabiliyor. 3/1 oranında su kullanımı yaparak kınanın macun kıvamına gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu ölçüde kınanın macun kıvamına gelmesi için ise iyice karıştırılması ve hiçbir şekilde pürüz kalmaması gerekiyor. Pürüzlü olan kınaların uygulanması aşamasında çeşitli güçlükler ortaya çıkabiliyor. Pürüzlü kınalar işlemenin hatalı ya da bozuk bir şekilde çıkmasına sebep olabiliyor. Kınayı karıştırırken ince uçlu bir fırça kullanabilir, dilerseniz bu işlem için resim fırçalarını da değerlendirebilirsiniz. Eğer ince uçlu bir resim fırçanız yoksa, kaş fırçası ya da dudak fırçası gibi ince fırçalarınızı kullanabilirsiniz. Kınanız macun kıvamına geldikten sonra bir kürdan yardımıyla uygulama yapabilir, eğer el beceriniz varsa resim fırçası yardımıyla da işleme yapabilirsiniz. İşleme yaparken yine hazır şablonlar kullanabilir, istediğiniz her deseni kınayla işleyebilirsiniz. Kendi çizeceğiniz yazı ya da çizimleri de kullanabilir, kendi zevk ve stilinize göre özel desen seçimleri yapabilirsiniz. Eğer desen konusunda zorluk yaşayacağınızı düşünüyorsanız, öncelikle kağıt üzerinde çizim denemeleri yapabilir, aynı deseni daha sonra elinize ya da istediğiniz bölüme uygulayabilirsiniz. Uygulama sırasında pürüzsüz işlem yapmak için kendi hazırlayacağınız konileri de kullanabilir, kınayı yağlı fırın kağıdı içerisine doldurabilirsiniz. Yağlı fırın kağıdını kare şeklinde kesebilir, ince bir külah oluşturacak şekilde katlayıp bantlayabilirsiniz. Sivri ucu keserek kınanızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Beyaz dövme gelin kınası uygulamaları için de kullanılabiliyor.

En Güzel Beyaz Hint Kınası Motifleri

Beyaz hint kınası şablonları arasında en sık kullanılan motifler, lotus çiçeği, hilal, nokta desenleri, tavuskuşu gibi desenler içeriyor. Bu desenlerin her birinin ise bir anlamı bulunuyor. Örneğin, lotus çiçeği hem Türk kültüründe hem de doğu kültürlerinde çok sayıda anlam ifade ediyor. Selçuklu Dönemi'nden bu yana en çok kullanılan süsleme motiflerinden biri olan lotus çiçeği, ruhsal uyanışı sembolize ediyor. Kirli su, bataklık gibi alanlarda yetişse de Hinduizm'de ruhsal arınma ve ruh dünyasını temsil eden lotus çiçeği, beyaz hint kınasıyla da saflığı ve kendini bulma eylemini hatırlatıyor. Beyaz kına desenlerinde en çok görülen motiflerden biri de spiral motifi oluyor. S ve C kıvrımları şeklinde işlenen spiral deseni, evrenin döngüsünü temsil ediyor. Beyaz hint kınası ve diğer hint kınalarıyla yapılan geleneksel hint kültürü motiflerinden biri de bindi adı verilen motif oluyor. Kaşların orta bölümüne ya da kaş bölgesinin yakın bir kısmına yapılan bindiler, insanın üçüncü gözü olduğunu ifade ediyor. Ayrıca bu motif, hint kültüründe kadınların medeni durumunu da gösterebiliyor. Hint kınası uyguladıktan sonra, bazı durumlarda hemen çıkarmak gerekebiliyor. Bu işlem için kullanabileceğiniz malzemeler arasında, limon, karbonat, zeytinyağı, hidrojen peroksit, tuzlu su ve diş macunu yer alıyor. Ancak bu uygulamaların her biri cildinizde çeşitli tahribatlara yol açabiliyor. Bu nedenle kınanın kendiliğinden geçmesini beklemeniz ve cilt üzerinde faydaları tespit edilmiş olan zeytinyağı tavsiyesini gerçekleştirmeniz cildinizin korunmasına yardımcı olabiliyor. Eğer diğer yöntemleri uygulamak zorunda kalırsanız, işlemin hemen üzerine ellerinizi sabun yardımıyla yıkayabilir, ardından nemlendirme işlemi yapabilirsiniz. Nemlendirme işlemi sayesinde ellerinizin kaybettiği nemi geri kazanmasını sağlayabilir, kuruluk ya da tahriş gibi istenmeyen sonuçlar elde edilmesini engelleyebilirsiniz.

En Kullanışlı Hint Kınaları Trendyol'da

Beyaz hint kınalarını ve diğer tüm kına türlerini Trendyol'un seçkin ürünlerle dolu olan kategorisinde görebilir, gelin beyaz hint kınası satın almak için istediğiniz ürünü sepete ekleyebilirsiniz. Trendyol kategorisinde listelenen beyaz hint kınası fiyatları arasında karşılaştırmalar yapabilir, sizin için en uygun olduğunu düşündüğünüz kına çeşidini hemen satın alabilirsiniz. Ürün açıklamalarında bulunan miktarlara ve uygulama biçimlerine bakarak hangi kınanın sizin için daha uygun olduğunu tespit edebilirsiniz. Eğer siz de kına zarafetiyle tanışmak, özel günlerinizde ve katılacağınız davetlerde kına ile farklı bir stil yaratmak istiyorsanız, hazır şablonları değerlendirebilir, dilerseniz kendi işleyeceğiniz size ait motiflerle oldukça özgün ve seçkin bir tarz oluşturabilirsiniz. Hemen en çok beğendiğiniz kına rengini satın alabilir, gelin beyaz el hint kınası alırken ürün açıklamalarını da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Beyaz Hint Kınası Ne Zaman Yapılır?

Gelinlere sıklıkla uygulanan beyaz Hint kınası, geniş bir kültürel kökene sahiptir. Söz konusu ürün, özellikle Hindistan ve Pakistan’da birçok kişi tarafından kullanılır. Hem erkek hem de kadınlara uygulanabilen bu kına, genellikle özel günlerde kullanılan bir üründür. Geleneksel düğün törenlerinde bir aksesuar olarak uygulanan bu kına sayesinde gelinin ellerinde harika desenler oluşturulması mümkündür. Beyaz Hint kınası, mezuniyet törenlerinde de kullanılabilir. Özellikle kına gecelerinde tercih edilen ürün, kendinizi özel hissetmek istediğiniz her organizasyonda başvurulabilecek bir aksesuardır. Geleneksel el sanatlarının teninize yansımasına olanak tanıyan beyaz Hint kınasını ister düğün öncesinde ister nikâhta sürebilirsiniz. Çeşitli miktarlarda ve toz halinde bulunan bu kınayı hediye olarak da sunabilirsiniz. Siz de beyaz Hint kınası çeşitlerinden kendinize uygun olan bir tanesini belirleyebilir, özel gecenizde kendinizi daha da ayrıcalıklı hissedebilirsiniz.

Beyaz Hint Kınası Nasıl Yapılır?

Özel ağaçlardan elde edilen beyaz Hint kınasının uygulanması son derece basittir. Geçmişi çok eski dönemlere dayanan kınanın öncelikle ağacından toplanması gerekir. Kına ağacından alınan yapraklar, kurutulur ve toz hâline getirilir. Beyaz Hint kınasından dövme yapmak için bazı malzemeler gereklidir. Hint kınasının yanı sıra kürdan, oksijenli su, aydınger kâğıdı, roll-on deodorant, HB kalem ve dövme desenine ihtiyacınız vardır. Öncelikle toz hâlinde satın aldığınız kına, oksijenli suyla karıştırılır ve ortaya macun kıvamında bir ürün çıkar. Bu karışımın pürüzsüz olmasına özen gösterilir. Dövme modeli HB kalemle aydınger kâğıda çizilir. Daha sonra roll-on kullanılarak bu desen dövme yapılacak alana yapıştırılır. Kürdanın ucu kınaya bulanır ve kâğıt delindikten sonra desen boyanır. İşlem yapılan bölge kuruyana kadar temastan kaçınılır. Beyaz Hint kınası yaklaşık olarak bir saatte kurur.

Beyaz Hint Kınası Kaç Günde Çıkar?

Ellerinize dantelin zarafetini getiren beyaz Hint kınasının kendi kendine çıkması için belirli bir süre geçmesi gerekir. Bu süre, genellikle bir aydır. Bir aydan sonra kınanın yavaş yavaş elinizden silinmeye başladığını görebilirsiniz. Ürünü kısa sürede çıkarmak isterseniz özel malzemelere başvurmanız gerekir. Beyaz Hint kınasını çıkarmak için kullanmanız gereken malzemeler arasında; limon, karbonat, zeytinyağı, hidrojen peroksit, tuzlu su ve diş macunu yer alır. Zeytinyağı kullanmak isterseniz kınanın yapıldığı bölgeye bu ürünü dökmeniz gerekir. Zeytinyağının üzerini elinizle hafifçe sürdüğünüzde kına çıkmaya başlar. Bu işlemin etki göstermesi için ilgili bölgeyi mutlaka ovmanız gerekir. Beyaz Hint kınasının çıkması için ovma işlemine 10 dakika devam etmeniz gerekir. Bu süre zarfında kına tamamen çıkmadıysa tekrar zeytinyağı uygulayarak bu bölgeyi ovmaya devam edebilirsiniz. Bununla beraber derinizin fazla kızarmaması için bu işlemde sert davranmamanız ve aşırıya kaçmamanız tavsiye edilir.