Kullanım Amacı

Aquaclay

Akvaryum denince akla her ne kadar ilk önce balık gelse de aslında akvaryum bitkileri de balıkların sağlıklı yaşam döngüsü için hayati rol oynuyor. Akvaryum içindeki bitkiler, suyu ve bakterileri temizliyor; yaptıkları fotosentez ile suyu arındırıyor. Ortamdaki karbondioksidi tüketip sudaki oksijen miktarını artırıyor. Aynı zamanda yoğun şekilde bitki kurulumu yapılmış bir akvaryumda özellikle yavru balıklar, diğer balıklar tarafından rahatsız edilmemek için saklanacak kuytu alanlara sahip oluyor ve böylece akvaryum içindeki stres azalıyor. Bu bitkilerin akvaryuma yerleştirilebilmesi için ise bitki kumu, ihtiyaç hâline geliyor. Aquaclay bitki kumu ile bitkiler, kökleriyle zemin kumu içinde tutunuyor ve yarattıkları su sirkülasyonu ve geçirgenlik, bitkilerin sağlığı ve büyümeleri için çok önemli oluyor.

Sağlıklı Bir Akvaryum Ekosistemi İçin Aquaclay Bitki Kumu

Akvaryumda su canlısı beslemenin en önemli koşullarından biri, filtreler ile balıklara bol oksijenli ve temiz bir su kaynağı sağlayabilmek olurken, bir diğer önemli detay ise bu su temizliğine katkı sağlayabilecek, kendi içinde yarattığı su sirkülasyonuyla balık sağlığını olumlu etkileyecek aksesuarlar edinmek oluyor. Aquaclay zemin kumu ya da bitki kumu da bunların başında geliyor. Akvaryistler tarafından en çok tercih edilen bitki kumu, Aquaclay bitki kumu ya da Aquaclay bitki toprağı oluyor. Aquaclay bitki kumu, toprağında bulunan su sirkülasyonu ve geçirgenlik özelliği ile bitkilerin sağlığını olumlu etkiliyor, büyümelerini hızlandırıyor. Aquaclay bitki kumu, granül bir yapıya sahip olup, bu özelliği ile bitkilerin çok daha iyi tutunmasını; aynı zamanda daha verimli beslenmesini sağlıyor. Böylece akvaryumdaki bitkiler, Aquaclay ile çok daha sağlıklı ve canlı bir görünüm sunuyor. Doğal malzemeden üretilen Aquaclay bitki kumu, bitkilerin üremelerine de destek oluyor. Bu sayede akvaryum içindeki ekosistem kendiliğinden sağlıklı bir şekilde gelişiyor. Aquaclay bitki kumu ya da Aquaclay bitki toprağı, bitkilerin kökleri ile yaprakları arasındaki ısının eşit miktarda dağıtılmasını ve eşitlenmesini; böylelikle bitkinin verimli ve sağlıklı gelişmesini sağlıyor. Aquaclay bitki kumu, bitkilerin köklerinde çürüme oluşmasının da önüne geçiyor.

Aquaclay Bitki Kumu ile Sımsıkı Tutunan Bitki Kökleri

Aquaclay bitki kumu, gübre emilimine yardımcı olma özelliği bulunan akvaryum bitki kumu çeşitleri arasına giriyor. Aquaclay bitki toprağı, doğal akvaryum kumlarına nazaran çok daha hafif bir yapıya sahip buunuyor; çünkü bu kumlar, kilin fırınlanması yöntemiyle üretiliyor. Fırınlanma işlemi esnasında Aquaclay kumda meydana gelen kabarcıklar, bakterilerin tutunmasına izin veriyor ve bu durum da iyon değişimi sonunda bitki köklerinin gübre emilimini artırıyor. Aquaclay bitki kumu konulan akvaryumlarda bitki kökleri kuma çok sıkı bir şekilde tutunuyor. Bu bitki kumu, özel olarak geliştirilmiş yöntemlerle 1200 derece sıcaklığında sterilize edilerek üretiliyor ve su canlıları için oldukça güvenli bir ortam oluşturuyor.

Aquaclay bitki kumu, diğer malzemelerle karıştırılarak akvaryum zeminine yayılabiliyor ve düzgün bir zemin oluşturulabiliyor. Genellikle zeminde yükseltili bir tasarım oluşturmak için de kullanılan Aquaclay bitki toprağının akvaryumlarda ideal zemin yüksekliği, 8 cm oluyor ve bu ölçüye göre kum tasarımı yapılıyor. Lav taşları olarak da bilinen Aquaclay bitki kumu, hem maliyeti düşürmek hem de tabanda yükselti yaratmak için tercih edilen bitki kumu çeşitlerinden oluyor.

Doğru Akvaryum Taban Kurulumu İçin Doğru Sıralama

Aquaclay bitki kumu, içindeki hava kabarcıkları sebebiyle ve çok hafif yapısından dolayı kimi zaman akvaryum suyunun içinde batmayabiliyor. Bunun önüne geçmek için ise Aquaclay bitki kumunun kullanımdan bir ya da iki gün önce klorsuz bir suyun içinde bekletilerek su içinde batması sağlanıyor.

Akvaryum zemininin doğru seçilmiş bitki kumu ile kaplanması çok önemli konulardan biri olarak öne çıkıyor. Akvaryumculukta taban kurulumu denilen bu işlem, uygun malzemelerin doğru bir katman sırasıyla yerleştirilip tasarlanmasıyla gerçekleşiyor. Çok simetrik olan ya da aşırı düz olan tabanlar, göze genellikle yapay görünüyor. Bu sebeple kurulumu yaparken aynı zamanda bitki kumu tasarımının doğal görünmesi de planlanıyor. Bunun için belirli bir bitki kumu sırası takip ediliyor. Akvaryumun en dip kısmına kolonizasyon katmanı denilen Aquaclay bitki kumu ya da bakteri kültürü tozları gibi ürünler konuluyor. Bu katmanın üzerine toz gübre ya da aktif gübreli kum gibi bir gübre katmanı yerleştiriliyor. En üste ise örtücü katman denilen, 3-4 mm kalınlığında doğal kumlar örtülüyor. Bu sırayı takip etmek, akvaryumun verimli bir bitki kumu tasarımına sahip olması için oldukça önem taşıyor.

Akvaryumunuz için ihtiyacınız olan Aquaclay bitki kumu ya da Aquaclay bitki toprağı çeşitlerine göz atmak için Trendyol’un pet shop ürünleri kategorisini inceleyebilir; indirimli Aquaclay kum fiyat bilgilerini edinebilirsiniz.